267 views

Τι συμβαίνει με τα όσκαρ;

Έρχονται στο νου χρονιές που οι φίλοι του κινηματογράφου ανέμεναν πως και πως τη στιγμή των όσκαρ, για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες και να ξενυχτήσουν παρακολουθώντας την απονομή. Ίσως τα χολιγουντιανά βραβεία να μην έχουν την ίδια βαρύτητα όπως έχει το φεστιβάλ των Καννών, αλλά δεν έπαυε να είχε ένα κύρος, μια σημαντικότητα. Χρόνο με το χρόνο, το ενδιαφέρον στα όσκαρ χάνεται όλο και περισσότερο, μέχρι που φτάσαμε σε ένα σημείο μερικής απαξίωσης, τόσο από ηθοποιούς/σκηνοθέτες, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Πως φτάσαμε ως εδώ όμως; Ο κόσμος πίσω από τις κλειστές πόρτες του Χόλυγουντ δεν χρειαζόταν τον Γουάινσταιν και τα σκάνδαλα που ξέσπασαν μετά από αυτόν ώστε να δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Επί χρόνια, υπό το πέπλο της δήθεν κινηματογραφικής εξέλιξης υπήρξε ένα χωνευτήρι κοκαΐνης, σεξ και πολλών δολαρίων. Ως απόρροια της κατάστασης αυτής, ο μέσος Αμερικανός φαν του κινηματογράφου αλλά και παγκοσμίως απομακρύνθηκε από τον αμερικάνικο κινηματογράφο, όχι απαραίτητα από την παρακολούθηση των ταινιών αλλά από την ουσία του, από την θερμή υποστήριξη ενός οπαδού προς τις μεγάλες παραγωγές. Μαζί με την αποστροφή του ακροατηρίου από τις μεγάλες οθόνες, υπήρξε και η ανάγκη της βιομηχανίας να επενδύσει στο ‘πιασάρικο’, στο ‘ευκολοχώνευτο’.

Κάπως έτσι, τα όσκαρ έχασαν το κύρος τους. Σε μια τελευταία προσπάθεια να σωθούν, η ακαδημία έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα προς τις μειονότητες και το φεμινισμό, όλα όσα δηλαδή εξευτέλιζε πριν από κάμποσα χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες. Φυσικά αυτό το προσωπείο των φιλεύσπλαχνων παραγωγών ταινιών δεν ξεγελάει κανέναν και η εισαγωγή μεγάλων block-buster τύπου Avengers στις κατηγορίες των βραβείων φανερώνει την ανάγκη της ακαδημίας να αντλήσει οπαδούς, να αντλήσει τα φώτα της δημοσιότητας για μια ακόμα φορά. Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα ενδιαφέρον συμμετοχές στα βραβεία ή εξαιρετικές ερμηνείες. Κάθε άλλο.

Τη στιγμή που ο τρόπος διανομής των ταινιών και οι παραγωγές τους αλλάζουν ξανά (βλέπε Netflix και τα συναφή), ίσως να μην υπάρχει πλέον χώρος για απονομή όσκαρ, τουλάχιστον με την μορφή που εκείνα εξελίσσονται χρόνο με το χρόνο. Απαιτείται περισσότερος μόχθος, τόσο καλλιτεχνικά όσο και από άποψη παραγωγής για να προσεγγίσεις νέο ακροατήριο και να πείσεις πράγματι τον μέσο άνθρωπο να χαθεί ξανά στη μαγεία της κινηματογραφικής αίθουσας. Σίγουρα η λύση δεν έγκειται στην ψευτο-ευαισθησία σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός και η φτώχεια. Αν πράγματι η ακαδημία νοιάζεται για αυτά, ας φροντίσει να βοηθήσει εμπράκτως, ξεριζώνοντας τα από τις ρίζες τους.

Για να αποφανθεί κανείς στην σπουδαιότητα μιας ταινίας δεν χρειάζεται κανένα βραβείο ή καμία υπόδειξη. Σπουδαία ταινία εν τέλει είναι αυτή που μιλάει στη ψυχή του καθενός και τα αντικειμενικά κριτήρια ακολουθούν κατά πόδα. Το μόνο που χρειάζεται ο κινηματογράφος αυτή τη στιγμή είναι ανθρώπους να στηρίξουν τις προσπάθειες των νέων σκηνοθετών, των νέων παραγωγών, των νέων ιδεών είτε αυτές προέρχονται από την φανταχτερή πλευρά του ατλαντικού είτε από την λιγότερο φανταχτερή. Βήμα προς βήμα, τα πράγματα θα φτιάξουν προς το καλύτερο, όσο νέο αίμα εισέρχεται στον χώρο και αναμιγνύεται με ότι αξίζει από το παλιό. Άλλωστε, η αγάπη του μέσου ανθρώπου για τις ταινίες δεν πρόκειται να ξεφτίσει μέσα στο χρόνο. Το μόνο που ξεφτίζει είναι τα ψέματα που έχουν αραδιάσει οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου, ελιτιστές και μη, για μια μορφή τέχνης που ανήκει στον ίδιο τον λαό, στους ίδιους τους οπαδούς που απευθύνεται.

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να παρακολουθήσει τα όσκαρ ας το πράξει, διότι μπορεί ακόμα κανείς να βρει λίγο ίχνος ουσίας σε μια απονομή σαν και αυτή. Μολαταύτα, ας μην μείνει εκεί. Πίσω από τις κατακόκκινες κουρτίνες και τα χρυσαφένια σκηνικά υπάρχουν ιστορίες που περιμένουν να ξετυλιχτούν και καλλιτέχνες που δεν θα δουν ποτέ τόσο φανταχτερά φώτα, όχι γιατί δεν το αξίζουν αλλά γιατί δεν έχουν έτοιμο το ελάφι για την σφαγή ή δεν έχουν τα προσόντα για να μπουν στα ‘κουτάκια’ φιλοσοφίας που έχει θεσπίσει η ακαδημία.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail