374 views

South Park: 21 χρόνια καφρίλα

Οποιοσδήποτε, όταν ακούει πως μια σειρά και, συγκεκριμένα, μια κωμική σειρά έχει καταφέρει να κρατηθεί στον τηλεοπτικό αέρα για 21 συνεχόμενα χρόνια, αποκλείεται να μην αναρωτηθεί για το αν η ποιότητα της έχει λάβει τον κατήφορο ή αν υπάρχει νόημα να την παρακολουθεί πλέον κανείς. Το South Park, συνεχίζει φέτος με την εικοστή πρώτη σεζόν του, με τους δημιουργούς του, Trey Parker και Matt Stone να δηλώνουν ακόμα προσηλωμένοι στο δημιούργημα τους.

Δεν θα μπω στον κόπο να αναλύσω την θεματολογία της σειράς. Το South Park αποτελεί σειρά κινουμένων σχεδίων για ενήλικες, το οποίο καυτηριάζει τα κοινωνικά στερεότυπα αλλά και τα πολιτικά δρώμενα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμα και αν δεν έχει παρακολουθήσει κανείς κάποιο ολόκληρο επεισόδιο, σίγουρα μέσα από το διαδίκτυο έχει έρθει σε επαφή τουλάχιστον με τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς, τους Cartman, Stan, Kyle, Kenny αλλά και τον θεούλη Randy Marsh. Παρακάτω, προσφέρω εφτά λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να ασχοληθεί έστω και καθυστερημένα με την σειρά αλλά και γιατί υπάρχει ακόμα αρκετή ουσία σε δαύτη.

  • Αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέπτη κοινωνικών στερεοτύπων αυτή τη στιγμή

Το South Park κατάφερε να κάνει ότι δεν κατόρθωσαν σειρές όπως το The Simpsons και τα Futurama/Family Guy. Έφεραν την κωμωδία μέσα στα σπίτια του μέσου αμερικανού πολίτη, εξαφανίζοντας πλήρως το φανταστικό στοιχείο από τους βασικούς του χαρακτήρες. Μέσα από τη σειρά μπορεί κανείς να αφουγκραστεί με ακρίβεια το κοινωνικό προφίλ των ατόμων που απαρτίζουν την αμερικάνικη κοινωνίας μιας, όχι μεγάλης, πόλης. Οι χαρακτήρες είναι τόσο αληθοφανείς που μέσα από αυτούς ένας τηλεθεατής μπορεί να αναγνωρίσει τόσο τον εαυτό του, όσο και τον γείτονα του, τον δάσκαλο του στο σχολείο, τον κολλητό του, το αφεντικό του και κάθε έναν που απαρτίζει το κοινωνικό πάζλ γύρω του.

  • Δεν έχει πρόβλημα να σατιρίσει διάσημες περσόνες και το εννοεί

Οι Trey Parker και Matt Stone έχουν συλλέξει χιλιάδες μηνύσεις από διάσημα πρόσωπα των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι όχι μόνο σατιρίστηκαν από τους ίδιους σε σεναριακό επίπεδο, αλλά επειδή έγιναν υπαρκτοί χαρακτήρες μέσα στην σειρά. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα της κόντρας των δημιουργών της σειράς με διαφόρους διάσημους αφορά την κόντρα τους με τον Tom Cruise, η οποία έφτασε στα άκρα όταν το δίδυμο αποφάσισε να εξευτελίσει τον ηθοποιό και τα θρησκευτικά φρονήματα του ( ο Tom Cruise είναι οπαδός της Σαηεντολογίας). Μάλιστα, στις δύο τελευταίες σεζόν πήγαν την σάτιρα τους ένα βήμα παραπέρα, εξέλεξαν στο περιβάλλον της σειράς πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Mr. Garrison, στον οποίο φόρεσαν πορτοκαλί περούκα και τον πέρασαν από σολάριουμ, εισάγοντας έτσι στην σειρά τον Donald Trump δίχως να υπάρχει σαφή αναφορά στο όνομα του, η οποία θα δημιουργούσε πρόβλημα στη σειρά και τις κρατικές υπηρεσίες!

  • Πολλά επεισόδια της σειράς διατίθενται δωρεάν από την ιστοσελίδα της

Σε αντίθεση με άλλους τηλεοπτικούς κολοσσούς και αντίθετα με τα καμώματα της HBO, οι δημιουργοί του South Park δείχνουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες της εποχής και να μην ενοχοποιούν το downloading. Μάλιστα, όταν η σεζόν τελειώσει, συνηθίζουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming μέσα από την σελίδα του South Park στην οποία μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πολλά επεισόδια δωρεάν και σε HD ποιότητα.

  • Η ύπαρξη του Jimmy (και ανάλογων χαρακτήρων)

Κανείς δεν περίμενε πως μια σειρά, ακόμα και για τα δεδομένα του South Park που ενστερνίζεται ακραίο χιούμορ, θα έφτιαχνε χαρακτήρες με ειδικές ανάγκες και θα τους εισήγαγε σε αυτή. Και όμως, το έπραξε. Ο Jimmy, ένα παιδί με παραπληγία, το οποίο κινείται με πατερίτσες και ψευδίζει (όπως ακριβώς ο Walter White JR του Breaking Bad), αποτελεί πηγή άφθονου γέλιου σε κάθε σκηνή που εμφανίζεται και τον θεωρώ, εγώ προσωπικά, τον μεγαλύτερο θεούλη χαρακτήρα που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Για όσους μάλιστα έχουν έρθει σε επαφή με το πρώτο βιντεοπαιχνίδι του South Park, με τίτλο Stick Of Truth, σίγουρα έχουν λατρέψει το γεγονός πως ο Jimmy υποδύεται τον ρόλο ενός bard στο D’n’D παιχνίδι των παιδιών και την ειρωνεία πίσω από αυτό. Προσοχή, πριν προλάβει κανείς να με κατηγορήσει για ρατσισμό και μισανθρωπιά, ας κατανοήσουμε την όλη κατάσταση. Σε μια κοινωνία που περιθωριοποιεί τα ΑΜΕΑ, το να παρουσιάζονται σαν καθημερινά αγόρια και κορίτσια, έστω από μια κωμική σειρά, είναι μια πράξη επαναστατική. Η ρατσιστική μας κοινωνία, θεωρεί ‘κανονικό’ έναν άνθρωπο που περπατά στα δύο του πόδια και όχι έναν ανάπηρο, σε σημείο που όταν κάποιος απομυθοποιεί (και πετά στα σκουπίδια) τον όρο ‘κανονικότητα’, κρίνεται ακραίος από τους άλλους. Συμπερασματικά, για εμένα προσωπικά, ένας χαρακτήρας σαν τον Jimmy θα φαντάζει πάντοτε ως ένας υπερήρωας, στον οποίο ανήκει ο κόσμος ακριβώς με τον ΙΔΙΟ τρόπο που ανήκει και στους υπολοίπους.

  • Geekαναφορές και πλήθος θεματολογίας

Στο South Park θα συναντήσει κανείς επεισόδια που αναφέρονται σε κάθε τι το οποίο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, αλλά πολύ περισσότερο σε ταινίες και σειρές. Οι Trey Parker και Matt Stone έχουν ασχοληθεί με ότι χωρά ο ανθρώπινος νους και με πληθώρα θέματα του φανταστικού. Έχουμε παρακολουθήσει επεισόδια που σατιρίζουν το Game of Thrones, τους υπερήρωες της Marvel, την κουλτούρα των anime, το Cowboys vs Aliens, τα zombie movies, το Terminator και πολλά άλλα. Κυκλοφορεί μάλιστα και στο διαδίκτυο μια πληρέστατη λίστα με τις αναφορές του South Park σε ταινίες, η οποία είναι πολυσέλιδη και διατίθεται για μελέτη προς κάθε οπαδό της σειράς.

  • Το να σκοτώνεις τον Kenny δεν είναι πια αστείο…

Το επιτελείο του South Park έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν έχει πρόβλημα να πετάξει οτιδήποτε κουράζει τους τηλεθεατές στο καλάθι των αχρήστων. Παλαιότερα, κατά τη λήξη του κάθε επεισοδίου, δολοφονούνταν με βάναυσους τρόπους ο Kenny, ένας από τους πρωταγωνιστές της. Όσο περνούσαν τα τηλεοπτικά χρόνια, οι οπαδοί κουράστηκαν από αυτό το στοιχείο, το οποίο πλέον είχε καταντήσει κάτι σαν ‘βαρετή ρουτίνα’ για το South Park. Έτσι, οι δημιουργοί του όχι μόνο σταμάτησαν να σκοτώνουν τον Kenny, αλλά μείωσαν δραματικά την συμμετοχή στα δρώμενα του South Park, μολονότι υπήρξε από τους χαρακτήρες που αγαπήθηκε όσο λίγοι και αποτελούσε μέλος της αρχικής ‘συμμορίας’ (Eric, Stan, Kyle, Kenny). Πλέον, βλέπουμε ελάχιστα στιγμιότυπα όπου ο Kenny συμμετέχει ενεργά στα επεισόδια, παρότι συνεχίζει και υπάρχει στο σύμπαν της σειράς.

  • Στη σάτιρα δεν υπάρχει όριο, απολύτως κανένα

Ναι, η παραπάνω φράση απαντάται μόνο στο South Park. Μονάχα εκεί έχει σατιριστεί κάθε θρησκεία αυτού του πλανήτη, κάθε ιδεολογία αλλά και κάθε φρικτή πράξη (όπως για παράδειγμα μια τρομοκρατική επίθεση). Οτιδήποτε πρωτοστατεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ξεχειλώνεται με έναν όμορφο και κομψό τρόπο στο σύμπαν του South Park, κάτι το οποίο έχει στριμώξει πολλές φορές το Comedy Central που είναι υπεύθυνο ουσιαστικά για την διανομή της σειράς, στην γωνία με μηνύσεις και απειλές. Κανένας όμως δεν μπόρεσε να εξαναγκάσει στον τερματισμό του, κυρίως διότι ακόμα και σήμερα, οι οπαδοί του South Park συνεχίζουν και το στηρίζουν, κρατώντας το, στην κυριολεξία, ζωντανό. Οι αριθμοί της τηλεοπτικής του τηλεθέασης μπορεί να έχουν πέσει πια, αλλά το South Park αποτελεί μέρος της διεθνής κωμικής κουλτούρας και κανένας δεν είναι σε θέση να το αμφισβητήσει.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail