355 views

Just Stormtrooping

Όταν η πρώτη ταινία του Star Wars κυκλοφόρησε την δεκαετία του εβδομήντα και συγκεκριμένα το 1977, εισήγαγε, ίσως άθελα της, στην αμερικάνικη αλλά και σταδιακά στην παγκόσμια pop κουλτούρα χαρακτήρες και είδωλα ισχυρότερα από οτιδήποτε άλλο εντυπώθηκε στην συλλογική μνήμη μέχρι και σήμερα. Μπορεί ο Han Solo να έμεινε στην μνήμη όλων (μαζί με τον φιλαράκο του τον Chewbacca) ως το απόλυτο σύμβολο του δυστοπικού, αλλά cool μέλλοντος της ταινίας, όμως οι stormtroopers και ο Darth Vader ήταν εκείνοι που συναντούσε κάποιος σχεδόν παντού.

Οι στρατιώτες της Αυτοκρατορίας, αγαπήθηκαν όσο τίποτα άλλο από το geek κοινό και εξελίχθηκαν σε ένα σημαντικό pop σύμβολο, με το merchandising να περιλαμβάνει όχι μόνο τις μάσκες τους αλλά και φιγούρες, μαξιλαράκια, αναπτηρες, είδη γραφικης και άλλα πολλά πολλά αντικείμενα με την μορφή τους. Το αμερικανικό κοινό εκείνης της εποχής, ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πιο προχωρημένο από αυτό του υπόλοιπου δυτικού κόσμου, αφού συνέδεσε εμφανώς πιο εύκολα το παιδικό υποσυνείδητο με τις ορδές κλωνοποιημένων στρατιωτών (σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό και το γεγονός ότι το merch έμεινε για χρόνια μακριά από την Ευρώπη).

Τα είδη τους πολλά. Ήδη απο την πρώτη τριλογία παρουσιάζονται διαφορετικοί stormtroopers, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Για παράδειγμα στις παγωμένες ερημιές του Hoth, εισάγονται οι snowtroopers, ενώ ο πλανήτης Tatooine φερει τους sandtroopers, κάθε ένας με ειδικευμένη ενδυμασία ώστε να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Scouttroopers είναι επίσης εκείνοι που κυνηγούσαν τους ήρωες μας κατά την ταινία του The Return of The Jedi, όταν επιθυμούσαν να κατεβάσουν τις ασπίδες του Death Star. Όλα αυτά τα υποείδη, απλά συνοψίζονται μέσα απο την κλασσική φιγούρα του stormtrooper, με την λευκή στολή και την ιστορικά, κωμική τους αδυναμία, που ενώ είναι, υποτίθεται, εκπαιδευμένοι στρατιώτες, δεν μπορούν να πετύχουν ούτε καν ακίνητους στόχους στα δύο μέτρα. Επίσης, η σχεδίαση της περίφημης κάσκας τους, ομοιάζει εκείνης του απόλυτου άρχοντα τους, του Darth Vader, ως άμεση συσχέτιση αυτών των δύο απο τον George Lucas, κατά την πρώτη τριλογία.

Για το μέσο αμερικανάκι, ιδιαίτερα στην δεκαετία του ογδόντα, οι stormtroopers έχουν την θέση που έχει για παράδειγμα ο terminator, οι thundercats και λοιπές μορφές της εποχής που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες όλων. Ολόκληρες δεκαετίες αργότερα, ακόμα και σήμερα, δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη αυτό που να μην γνωρίζει και να μην αποδέχεται έναν stormtrooper ως κάτι το γνώριμο και οικείο, ακόμα και αν δεν υπάρχει ουδεμία γνώση περί Star Wars.

Φυσικά η νέα τριλογία δεν ευθύνεται για αυτό. Μπορούμε να αναζητήσουμε το boost αυτό στην εποχή εκεινη, η οποία γεννούσε συνεχώς σύμβολα και iconic μορφές. Μια εποχή που επλαθε και εξύψωνε ήρωες και χαρακτήρες. Μια εποχή όπου παιδιά, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περίμεναν υπομονετικά την κυκλοφορία ενός film, ενός δίσκου συζητώντας για αυτή για ώρες και δημιουργώντας θρύλους στην φαντασία τους. Κάπως έτσι θα μείνουν και οι stormtroopers στην ιστορία: ως μια αδέξια μορφή αυταρχισμού, σε ένα σύμπαν γεμάτο επαναστάσεις.Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail