708 views

Dragon Ball Super: Smash or pass?

Στο σημείο αυτό και για εισαγωγή θα έκανα μια ιστορική αναδρομή ή μία περιγραφή ως αναφορά το Dragon Ball σαν franchise, αλλά από την στιγμή που έχεις κάνει κλικ σε κείμενο με τίτλο «Dragon Ball Super: Smash Or Pass?», θαρρώ πως πάνω κάτω υπάρχει μια γνώση για το τι περιλαμβάνει και πραγματεύεται η συγκεκριμένη σειρά κινουμένων από την Ιαπωνία.

Πριν αρχίσεις να νοσταλγείς τα σαββατοκύριακα που ξυπνούσες και περνούσες ένα, ή όποτε θυμόταν ο ANT-1 και δύο σερί εικοσάλεπτα να βλέπεις τον Son-Goku να κάνει είτε power up για το μισό επισόδιο , είτε το πιο intense staring contest που έχει γίνει ποτέ, άντε και καμιά φορά στο τόσο να παίζει ξύλο με διαγαλαξιακά όντα, μάθε (αν δεν το ήξερες ήδη) ότι ο Goku-and-the-gang παίζουν ακόμη ξύλο στις μικρές οθόνες στην μορφή του Dragon Ball Super. Με αυτό το κείμενό θα ήθελα να εξετάσω την περίπτωση του, ώστε ο αναγνώστης και οπαδός (ή και όχι) να συμπεράνει αν αξίζει να περάσει νοσταλγικά εικοσάλεπτα ή ακόμη και να έχει πρώτη επαφή με το franchise μέσω του DBS.

To «Super» είναι συνέχεια του «Ζ» και λαμβάνει χώρα 4 χρόνια μετά τα γεγονότα του, με τον άνθρωπο πίσω απο το original manga και anime, Akira Toriyama να επιστρέφει στον ρόλο του δημιουργού. Λέω επιστρέφει γιατί το «Super» δεν είναι το πρώτο Dragon Ball που βγήκε μετά το Z , αλλά για εκείνο το Dragon Ball δε μιλάμε. Ποτέ.

Ένα από τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση στα πρώτα επεισόδια είναι το πόσο πιο light ήταν το mood. Το humor πάντα υπήρχε σαν στοιχείο στον κόσμο του Dragon Ball, αλλά στο Super φαίνεται να το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Tώρα αν το humor αυτό είναι καλό η όχι, θα πω απλά ότι έχω γελάσει κατα καιρούς, ωστόσο σε κάποιες στιγμές αυτές οι απόπειρες humor χαλάνε την όποια ένταση μπορεί υπάρχει στην εκάστοτε σκηνή. Επίσης υπάρχει πολύ μεγαλύτερο censorship ως αναφορά τη βία, πράγμα που προσωπικά με αποξενώνει απίστευτα, καθώς ένας από τους λόγους που έκανε το Dragon Βall ξεχωριστό και αγαπητό είναι το πόσο ωμό υπήρξε.

Μιλώντας για ένταση, ένα από τα χαρακτηριστικά του Dragon Ball Z ήταν οι πολύ τραβηγμένες σκηνές (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω). Τέτοιου είδους σκηνές πλέον δεν υπάρχουν, και ενώ θα φάνταζε πως η ελαχιστοποίηση των fillers θα λειτουργούσε ως κάτι θετικό, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι να γίνονται όλα με anticlimactic τρόπο. Το να δεις την νέα μορφή κάποιου χαρακτήρα προϋπόθετε ένα build-up και το payout δεν ήταν ο όψη της ίδιας της μορφής, αλλά η ιδέα του μεγέθους της δύναμης που συνόδευε την μεταμόρφωση, τώρα είναι απλά κάτι που συμβαίνει από κάποιον (villain ή όχι) κατά μέσο όρο μία φορά ανά 5 επεισόδια. Το γεγονός αυτό λιγοστεύει την ήδη ελαχιστοποιημένη από το ασυνεπή power scaling σημασία των μεταμορφώσεων.

Κάτι που έχει συζητηθεί παρατεταμένα στο internet ως αναφορά το Super είναι το animation του. Το να υπάρχει επιλεκτικότητα στο που θα εστιάζεται η λεπτομέρεια του illustration η του animation δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά στον βαθμό που απεικονίζεται στις παρακάτω εικόνες είναι απλά προσβλητικό.

Από κει και πέρα, κάποια τεράστια άλματα λογικής και τρύπες στην πλοκή που απαιτούσαν από τον θεατή να κάνει τα στραβά μάτια ώστε να απολαύσει την ιστορία ήταν εκεί ανέκαθεν και συνεχίζουν να είναι, οπότε θαρρώ πως κάποιος που είναι γνώριμος με το Dragon Ball δεν θα αποθαρρυνθεί από κάτι τέτοιο.

Στο τέλος της ημέρας είναι smash όμως? Σαν άτομο που υπήρξε φανατικός οπαδός Dragon Ball, έχω ήδη hit the smash button, έχοντας δει 114 επεισόδια ως τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο. Δυστυχώς όχι επειδή είναι τόσο καλό, αλλά επειδή είμαι μεθυσμένος από τον κόσμο που δημιούργησε ο Akira Toriyama, με τον κόσμο οποίο μεγάλωσα και θέλω απλά να δω περισσότερο από αυτόν. Αν δεν ταυτίζεσαι με την προηγούμενη πρόταση το Dragon Ball Super θα πρέπει να είναι ένα hard pass για σένα, καθώς υπάρχουν πολύ καλύτερα anime, ή ακόμη και σειρές για να περάσεις την ώρα σου. Αν ωστόσο θα ήθελες να μυηθείς  στο DB, μπορείς να τσεκάρεις το Dragon Ball Z Kai που είναι στην ουσία το Dragon Ball Z με καλύτερο animation και καλύτερο Illustration.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail