2634 views

Halloween Stories: Μια συνέντευξη με τους youtubers Gloomy Gentlemen

Τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό youtube έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να καθιερωθεί ως μέσω προβολής και έκφρασης, όπως συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό ήδη στο εξωτερικό. Παρότι η ανταπόκριση είναι περιορισμένη λόγω κοινού, αρκετά κανάλια έχουν αποκτήσει δημοτικότητα και έχουν γίνει γνωστά σε μικρούς και μεγάλους. Για όσους λατρεύουν το horror και τις ιστορίες παραφυσικού, οι Gloomy Gentlemen είναι εκεί για να προσφέρουν ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε: μια βουτιά στο άγνωστο και το ανεξήγητο.

Το Crookedminds ανακρίνει τον Άλεξ και τον Στέλιο ή όπως τους γνωρίζουν όλοι, τους Gloomy Gentlemen, στην παρακάτω χορταστική συνέντευξη.

Κλασσική ερώτηση, σας την έχουν ρωτήσει όλοι. Ποιοι είναι οι Gloomy Gentlemen και πως πήρατε την απόφαση να ξεκινήσετε με το κανάλι στο youtube;

Άλεξ: Οι Gloomy Gentlemen είναι ουσιαστικά ένα κανάλι χωρίς πολλές βλέψεις. Ξεκινήσαμε πολύ χαλαρά. Σκεφτόμασταν πως δεν υπάρχουν πολλά κανάλια αυτού του είδους στην Ελλάδα και ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία, να μάθει ο κόσμος κάποια έξτρα πράγματα (για το ανεξήγητο) τα οποία δεν τα βρίσκει εύκολα.

Πόσο δύσκολο είναι για έναν youtuber να αποκτήσει τακτικό κοινό στην Ελλάδα;

Στέλιος: Κοίτα, είναι αναλόγως και το περιεχόμενο  που ο καθένας αναλαμβάνει να βγάλει στο κανάλι του. Όπως είπε και πριν ο Άλεξ, είναι λίγο πρωτοποριακό αυτό που κάναμε για την Ελλάδα, δηλαδή δεν το είχε κάνει αυτό κανείς ακόμα σε τέτοιο βαθμό. Οπότε για εμάς ήταν σχετικά εύκολο να βρούμε κάποιους φαν.

Άλεξ: Στην αρχή πασχίσαμε αρκετά. Το ξεκίνημα δεν ήταν τόσο εύκολο. Ο κόσμος δεν ήταν τόσο ανοιχτός σε αυτού του είδους τα βίντεο. Ουσιαστικά πασχίσαμε για έξι μήνες, για να μαζέψουμε το κοινό μας και να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Ήταν αρκετά δύσκολα στην αρχή, όμως δεν μας έριξε ποτέ αυτό ουσιαστικά. Δεν το κάναμε για τα views ή για τους subscribers, το κάναμε γιατί μας άρεσε και γιατί το βρίσκαμε ενδιαφέρον εμείς πρώτα απ’όλα. Το κοινό ήρθε από μόνο του μετά. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις και το δουλεύεις όσο πιο καλά μπορείς το κοινό θα έρθει.

Το μοντάζ των βίντεο σας είναι κάτι το οποίο κάνετε μόνοι;

Στέλιος: Ναι. Ο καθένας έχει τις αρμοδιότητες του. Ο Άλεξ κάνει τη φωνή και κάνει το edit στον ήχο μετά, κάτι το οποίο είναι αρκετά χρονοβόρο. Εγώ κάνω το script και το edit στο βίντεο μετά, για να μοιράζουμε τις δουλειές όσο μπορούμε.

Άλεξ: Μας βολεύει άλλωστε. Εγώ που αφηγούμαι με βολεύει το να ηχογραφήσω και να μοντάρω τον εαυτό μου και να στείλω τα αρχεία έτοιμα στον Στέλιο ώστε αυτός μετά να έχει μόνο να μοντάρει τα πλάνα, τα βίντεο, τις φωτογραφίες. Να ασχοληθεί με το μοντάζ γενικά. Είναι μοιρασμένη η δουλειά.

Ακούγεται χρονοβόρα διαδικασία έτσι;

Στέλιος: Είναι αρκετά χρονοβόρα. Μας παίρνει και στους δύο μαζί ένα δεκαπεντάωρο να βγει το βίντεο. Δεν είναι μόνο το τι πρέπει να ηχογραφήσεις και να μοντάρεις. Πρέπει να κάνεις και μια έρευνα, να ψάξεις τα θέματα σου. Μετά πρέπει να γράψεις το κείμενο το οποίο θα ηχογραφήσεις, οπότε έχει αρκετή δουλειά.

Σχετικά με την πληρωμή για όποιον θέλει να βλέπει περισσότερα βίντεο σας στο youtube, ποιο ήταν το feedback από τους οπαδούς; Σκοπεύετε να το εφαρμόσετε;

Στέλιος: Το feedback ήταν λίγο πενήντα-πενήντα. Ήταν πολλοί εκείνοι οι οποίοι το έβρισκαν ενδιαφέρον σαν ιδέα και ήταν και αυτοί που για κάποιο λόγο, ενώ δεν είχαν κάτι να χάσουν ουσιαστικά, γιατί δεν θα αλλάζαμε τον τρόπο που ανεβάζουμε βίντεο στο κανονικό μας κανάλι, τους φάνηκε κακή ιδέα. Λέγαμε να το ξεκινήσουμε δοκιμαστικά κάποια στιγμή, για ένα μήνα και αν δούμε ότι δουλεύει μπορεί να το κρατήσουμε, αλλιώς θα βρούμε κάτι άλλο να κάνουμε.

Άλεξ: Γενικά ο κόσμος εξέφρασε ανάμικτα συναισθήματα σε αυτό το θέμα. Έχει μάθει στο τσάμπα και το δωρεάν και όταν του λες ότι εγώ που δουλεύω και ρίχνω πολύ δουλειά για κάτι, πρέπει ουσιαστικά να έχω και ένα κίνητρο για να δουλεύω τα βίντεο, δεν το κάνω μόνο για ευχαρίστηση, εκεί χαλάει η δουλειά. Δεν συμβαίνει μόνο με το youtube αυτό αλλά γενικότερα, με τη μουσική, τις τέχνες κτλ. Εκεί χαλάει η φάση. Όταν ο άλλος πάει να πληρώσει κάτι, έστω και ένα μικρό ποσό, θεωρεί πως τον προσβάλεις με κάποιο τρόπο. Είναι άσχημο σαν εικόνα αλλά και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο για εμάς.

Το youtube το τελευταίο χρόνο έχει χάσει την μαγεία που είχε, ουσιαστικά έχασε την δυνατότητα να εκφράζεσαι σε αυτό ελεύθερα.

Τι θα μπορούσε το youtube να αλλάξει ώστε να κάνει πιο εύκολο σε όσους έχουν κανάλια και ανεβάζουν τακτικά υλικό σε αυτά να λάβουν χρηματικές απολαβές ικανές ισοδυναμούν με έναν καλό μισθό;

Στέλιος: Ίσως να άλλαζε τους κανόνες που έχει θεσπίσει.

Άλεξ: Το youtube το τελευταίο χρόνο έχει χάσει την μαγεία που είχε, ουσιαστικά έχασε την δυνατότητα να εκφράζεσαι σε αυτό ελεύθερα. Αυτό έχει κάνει κακό σε όλους τους δημιουργούς όχι μόνο σε εμάς. Εμείς ουσιαστικά θίξαμε αυτό το θέμα διότι οι αλγόριθμοί του youtube, αναλύουν τόσο πολύ τα βίντεο μας που τα βγάζουν άκυρα (λόγω περιεχομένου) και δεν τους επιτρέπουν να μπαίνουν διαφημίσεις, γιατί θεωρούνται λίγο ‘ακραία’ και βίαια. Ναι το περιεχόμενο θεωρείται κάπως ακραίο, παρότι προσπαθούμε να κάνουμε τα βίντεο μας όσο πιο ανοιχτά για το κοινό γίνεται. Δεν χρησιμοποιούμε προσβλητικές λέξεις ούτε βάζουμε ακραία βίντεο αλλά το youtube δεν συνεργάζεται τελευταία και έχει γίνει λίγο πολύ σαν την τηλεόραση. Αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν θα δουλέψει καλά. Θα έχει ένα αντίκτυπο στο youtube. Θα αρχίσουν να φεύγουν οι δημιουργοί και να πηγαίνουν σε άλλες πλατφόρμες όπου θα έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση.

Στέλιος: Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς με το patreon και άλλοι δημιουργοί, αντίστοιχα, με το twitch.

Είχατε δηλώσει σε ένα Q&A ότι, ιδιαίτερα όσο αφορά το deep web, φοβόσασταν μήπως διάφοροι οπαδοί σας ασχοληθούν με αυτό και πάθουν κάτι κακό. Εσείς το κάνατε μόνοι σας ή βασιστήκατε σε ιστορίες/videos από youtube/reddit?

Άλεξ: Και τα δύο. Έχουμε μπει και οι ίδιοι στο deep web. Δεν είναι παράνομο να μπεις έτσι, είναι παράνομο το τι θα δεις εκεί μέσα.

Στέλιος: Έχουμε κάνει μια επιφανειακή έρευνα δηλαδή, διότι είναι πολύ επικίνδυνο να μπεις σε μια ιστοσελίδα του deep web που δεν γνωρίζεις.

Άλεξ: Γενικά υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μπει και έχουν γράψει τις εμπειρίες τους και εμείς προσπαθούσαμε να μαζέψουμε όλες αυτές τις εμπειρίες και κάπως να τις ενώσουμε και να φτιάξουμε ένα βίντεο, να δώσουμε στον κόσμο μια ιδέα για το τι υπάρχει και το τι γίνεται εκεί πέρα.

Στέλιος: Το βίντεο που τελικά ανεβάσαμε είχε αρχικά πέντε θέματα, όχι τέσσερα. Απλά το ένα θεωρούσαμε πως ήταν πάρα πολύ ακραίο για το youtube. Γενικά κόψαμε αρκετά πράγματα όσο αφορά τη θεματολογία του deep web.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας αστικός θρύλος και γιατί;

Στέλιος: Κοίτα, ο δικός μου αγαπημένος, ίσως αυτός που με φρικάρει περισσότερο, ήταν στο βίντεο με τους πραγματικούς αστικούς θρύλους. Το νούμερο ένα ήταν και αφορούσε κάποια άτομα τα οποία απήγαγαν ανθρώπους και τους έπαιρναν τα όργανα. Αυτό για εμένα ήταν αρκετά φρικιαστικό. Σαν ιδέα δηλαδή ότι μπορείς να ξυπνήσεις μια ημέρα και να βρεθείς σε μια μπανιέρα και να έχεις στο σώμα σου μια τομή στο στήθος σου είναι αρκετά ακραίο και φρικιαστικό.

Άλεξ: Ήταν το πιο ρεαλιστικό ουσιαστικά, διότι μπορεί να σου συμβεί όντως, δεν είναι ψέματα. Για αυτό και το επιλέξαμε για το νούμερο ένα.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας villain από ταινία τρόμου;

Άλεξ: Πρόσφατα είδαμε και το It και μπορώ να πω πως ο Pennywise μου άρεσε πολύ. Ήταν αρκετά καλοφτιαγμένος. Είναι αρκετά καλός villain. Βέβαια υπάρχει και από την Παρασκευή και 13ης ο Jason, είναι ο Pinhead… υπάρχουν αρκετοί. Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιον προσωπικά.

Στέλιος: Σαν γενικό concept και όχι μόνο σαν κακός ταινίας, εμένα, όπως είχα δηλώσει σε ένα Q&A, μου άρεσε αρκετά το Grunge, η κατάρα. Η όλη αισθητική, όλη αυτή η απελπισία που βιώνουν οι χαρακτήρες, ότι είναι όχι μονάχα ένα πλάσμα, αλλά μια κατάρα αυτό που τους ακολουθεί και τους επηρεάζει στην προσωπική τους ζωή μου αρέσει πάρα πολύ.

Μιας και είδατε το IT, είστε από αυτούς που θεωρούν ότι είναι καλύτερο από την πρώτη τηλε-σειρά ή το αντίθετο;

Άλεξ: Εγώ πιστεύω πως είναι διαφορετικά. Στην καινούρια ταινία είδαμε κάποια παραπάνω πράγματα τα οποία δεν τα παρουσίαζε η πρώτη. Είναι και οι ηθοποιοί διαφορετικοί, δηλαδή ο Tim Curry έδωσε την πρώτη εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει αυτός ο κλόουν ενώ στην καινούρια ταινία είδαμε και την πραγματική του μορφή σε ένα πλάνο, που δεν είναι ο κλόουν αλλά τρεις σφαίρες. Αυτό μου άρεσε πάρα πολύ, ήταν μια όμορφη λεπτομέρεια που δεν ξέρω κατά πόσο την πρόσεξε ο κόσμος. Μου άρεσαν επίσης οι πολλές διαφορετικές μορφές που έπαιρνε ο Pennywise. Έμοιαζε αρκετά με το βιβλίο.

Στέλιος: Έδινε διαφορετικό βάθος στον χαρακτήρα, στον κόσμο από το βιβλίο. Ήταν γενικά πολύ δουλεμένη. Βέβαια δεν θα έλεγα ότι είναι καλύτερη ή χειρότερη από την πρώτη τηλεταινία, όπως είπε και ο Άλεξ, απλά είναι πολύ διαφορετική. Κάθε μια είχε τα καλά της και τα κακά της.

Στο δεύτερο Q&A που είχατε κάνει πρόσεξα ότι σας αρέσει η μέταλ (από τις μπλούζες κυρίως). Για πείτε αγαπημένες μπάντες.

Άλεξ: Δύσκολο. Έχουμε ασχοληθεί γενικά με πολλά είδη μουσικής και γύρω από το μέταλ και έξω από αυτό. Αυτή τη στιγμή εγώ θα διάλεγα τους Architects. Ο κόσμος μπορεί να τους τσεκάρει, είναι μια πολύ δυναμική μπάντα, και στο μέταλ και λίγο έξω από αυτό το φάσμα.

Στέλιος: Εγώ ακούω ακόμα μέταλ αλλά ακούω και άλλα πράγματα πλέον, οπότε είναι δύσκολο για εμένα να διαλέξω κάποια συγκεκριμένη μπάντα. Δεν θα μπορούσα να επιλέξω εύκολα κάτι, πολλά πράγματα μου αρέσουν.

Από τους έλληνες youtubers, ποιους έχετε ξεχωρίσει περισσότερο και με ποιους θα θέλατε να κάνετε κάποια συνεργασία στο μέλλον;

Στέλιος: Γενικά πιστεύουμε πως σαν κανάλι θα ταίριαζε μια συνεργασία και θα θέλαμε να κάνουμε μια με άτομα όπως οι unboxholics και με άτομα όπως ο Ηλίας ο Φουντούλης, ο οποίος μάλιστα έχει ασχοληθεί με το horror στο παρελθόν. Επίσης, οι unboxholics είχαν βγάλει και οι ίδιοι ένα βιντεάκι horror, το οποίο ήταν πολύ καλό μάλιστα.

Άλεξ: Κυρίως στους unboxholics θα πήγαινε το μυαλό μου. Είναι ένα κανάλι που έχει κερδίσει το σεβασμό όλου του ελληνικού community του youtube. Είναι μακριά από συγκρούσεις και drama και πραγματικά κάνουν την δουλειά τους, είναι καλοί σε αυτό που κάνουν.

Στέλιος: Προσπαθούμε και εμείς να κάνουμε ακριβώς το ίδιο, να μην ανακυκλώνουμε δηλαδή ιδέες και να κάνουμε το ίδιο και το ίδιο. Μένουμε μακριά από το drama επίσης γιατί θεωρούμε φτηνιάρικο τρόπο να παίρνουμε views με αυτόν τον τρόπο.

Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια τα δικά σας, ποιο είναι το επόμενο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε στο μέλλον και ποια είναι τα επόμενα βήματα των Gloomy Gentlemen.

Άλεξ: Ο σκοπός μας δεν είναι να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Θεωρούμε πως αυτό που κάνουμε είναι αρκετά καλό για εμάς. Δεν έχουμε μακρινούς στόχους. Ίσως ο πιο μακρινός στόχος να είναι το patreon και το πώς θα καταφέρουμε να βγάλουμε όλα αυτά τα βίντεο μέσα σε ένα μήνα. Εκεί είναι λίγο που ζοριζόμαστε.

Στέλιος: Ίσως αν μπορέσουμε και βγάλουμε κάποια χρήματα μέσω patreon και μπορούμε να αγοράσουμε κάποιο εξοπλισμό, να μας είναι πιο εύκολο να βγάλουμε κάποιες μικρές ταινίες τρόμου ή να πειραματιστούμε με ντοκιμαντέρ. Όλα αυτά είναι πολύ μακρινά όμως.

Αυτό το site που αναφέρετε, το patreon, τι ακριβώς είναι;

Άλεξ: Αυτό το site ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα ο θεατής να δώσει κάποια χρήματα στο δημιουργό ώστε να λάβει κάτι και αυτός με την σειρά του.

Στέλιος: Οι creators μπορούν να πουν ότι αν δώσεις πχ ένα ευρώ σου δίνω τον αριθμό από το skype μου, ότι θα σου δόσω κάποια μικροπράγματα.

Άλεξ: Ανάλογα με τα λεφτά που θα δώσεις παίρνεις και το αντίστοιχο δώρο. Αν το ποσό είναι μικρό παίρνεις και το αντίστοιχο δωράκι, όπως πχ ένα like στην φωτογραφία σου. Αν δώσεις ένα μεγαλύτερο ποσό, θα σου στείλω πχ ένα προσωπικό μήνυμα ή θα φτιάξουμε μαζί το επόμενο βίντεο. Κάτι τέτοιο.

Στέλιος: Από την δικιά μας πλευρά, σαν θεατές, μπορεί να φαίνεται χαζό, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να δώσει κάποια χρήματα και να μην πάρει κάτι πίσω, έστω κάτι μικρό. Οπότε για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε πως αν πούμε στο κοινό ότι με ένα ευρώ θα σας δώσουμε δώδεκα βίντεο, θα είναι μια δελεαστική προσφορά.

Είπατε πριν πως θα θέλατε να κάνετε επίσης και μια μικρή ταινία τρόμου. Πως το σκέφτεστε αυτό;

Άλεξ: Αυτό αυτή τη στιγμή είναι σαν σκέψη μόνο, δεν είναι πως έχουμε κάτσει κάτω και το έχουμε σχεδιάσει. Θέλει πολύ δουλειά. Θέλει αφοσίωση, θέλει εξοπλισμούς κτλ, για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα όπως το κάνανε οι unboxholics. Με κάποια χρήματα όμως θα μπορούσαμε να βρούμε τα κατάλληλα άτομα και να δουλέψουμε μαζί τους, βγάζοντας και εμείς κάτι δικό μας. Κάτι όχι το υπερβολικά επαγγελματικό, αλλά κάτι καλό και αξιόλογο.

Τους Gloomy Gentlemen μπορείτε να τους βρείτε εδώ.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail