261 views

Black Mirror: Μια ματιά στο Bandersnatch

Το Black Mirror μας έχει αναγκάσει πολλές φορές να αναρωτηθούμε για το που οδεύει η ανθρωπότητα.. Κόσμοι όχι τόσο εξωπραγματικοί και καταστάσεις που μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως θα έρθουν μελλοντικά, έχουν λάβει σάρκα και οστά ένα τηλεοπτικό αριστούργημα, που τόσο λείπει από την Βρετανική κουλτούρα αυτή τη στιγμή. Με το τελευταίο τους επεισόδιο, οι δημιουργοί του Black Mirror πρωτοπορούν για ακόμα μια φορά.

Στο Bandersnatch, το οποίο αποτελεί ξεχωριστή κυκλοφορία για τη σειρά και όχι αντικατάσταση του πέμπτου κύκλου, ο τηλεθεατής μπορεί στην κυριολεξία να επιλέξει το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία μπροστά του από μια πληθώρα επιλογές με μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο στον πρωταγωνιστή. Σε όσους άρεσαν τα βιβλία στα οποία επέλεγαν τα δρώμενα της ιστορίας πηδώντας στις σελίδες που οι επιλογές τους αναγράφουν, τότε θα τους αρέσει και το επεισόδιο αυτό, μιας και θυμίζει κάτι το ανάλογο.

Το τρικ εδώ, όμως, δεν ενέχει στις επιλογές αυτές καθ’αυτές. Ενέχει κυρίως στην απουσία τους. Με έξυπνο τρόπο και βάζοντας τον ίδιο τον πρωταγωνιστή να αναρωτηθεί για το πόσο πραγματικά ελεύθερος είναι, το Black Mirror γιγαντώνει ένα τεράστιο ερώτημα το οποίο βασανίζει ή βασάνιζε έστω και από φιλοσοφική άποψη πολλούς ανθρώπους στο παρελθόν. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να ζήσουμε τη ζωή μας όπως το επιθυμούμε ή στην πραγματικότητα αυτή η κοινωνία μας καθοδηγεί μέσω ενός αρρωστημένου πατερναλισμού;

Φυσικά και ένα ερώτημα σαν και δαύτο είναι πολυπλοκότερο από όσο δείχνει. Κάθε ανθρώπινη πράξη, είτε συλλογική μέσα από ένα κοινωνικό σύνολο και μέσα από τους νόμους, είτε ατομική θέτει σε κίνηση γρανάζια τα οποία κινούν την μηχανή του ατόμου υπό συγκεκριμένες οδηγίες, ψαλιδίζοντας την ελεύθερη βούληση του. Ο καθένας μας είναι έρμαιο της αδηφάγας κοινωνικής συνθήκης κάτω από την οποία έχουμε επιλέξει να ζούμε, είτε όταν γεννηθήκαμε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα είτε επειδή ακολουθούμε κάποιον συγκεκριμένο ηθικό κώδικα. Ιδιαίτερα όσο αφορά την ηθική δεν φαντάζει ιδιαίτερα κακή η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός ατόμου βάση του ηθικού κώδικα που το ίδιο επέλεξε, απλά αρκετές φορές δεν το πράττει αλλά καταλήγει με αυτόν και αναγκάζεται να τον ακολουθήσει για μια ολόκληρη ζωή.

Συμπερασματικά, η αληθινή μαγεία ενός επεισοδίου σαν το Bandersnatch είναι η ψευδαίσθηση της ελεύθερης βούλησης. Όσες επιλογές και να κάνουμε στο επεισόδιο, ο πρωταγωνιστής καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα κοινό, με διαφορετικές εκφάνσεις: την τρέλα. Το αν ‘αποφασίσει’ να πολεμήσει την ψυχολόγο του, να πέσει από ένα μπαλκόνι, να σκοτώσει τον πατέρα του ή να πιστέψει σε μια κρατική συνωμοσία δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι φυσικά η πνευματική και ψυχολογική του μετάπτωση. Δεν χωρά αμφιβολία πως η απουσία των πραγματικών επιλογών είναι το πιο ηχηρό μήνυμα που θα μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει το Black Mirror, το οποίο φημίζεται στο να τσιγκλά τέτοια κοινωνικά ‘παράδοξα’.

Αγαπητέ αναγνώστη, μην σε πιάνει απελπισία. Η ελεύθερη βούληση δεν έγκειται στο αν είσαι ελεύθερος να σκοτώσεις τον διπλανό σου επειδή σου χαλάει την ημέρα αλλά στο πως αντιμετωπίζει κανείς τους ανθρώπους που απαρτίζουν το περιβάλλον γύρω του και τι στάση απέναντι τους όπως και στα διάφορα δρώμενα του. Ο κόσμος μας είναι ένα ατελείωτο butterfly effect που δεν σταματά αλλά ούτε και μπορεί να αλλάξει. Ας το απολαύσουμε όσο ζούμε, διότι μας προσφέρει αναμφισβήτητα ενδιαφέρον στιγμές, γεμάτες συναισθήματα. Ή τουλάχιστον αυτή είναι η οπτική του συγγραφέα αυτού του άρθρου.

Εσύ που άνοιξες το link αυτό, είσαι σίγουρος πως το έκανες από ελεύθερη βούληση ή το έπραξες επειδή το Black Mirror είναι λίγο viral τελευταία;

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail