626 views

To Κάρμα και το Κύμα

Σε μια εγχώρια rock πραγματικότητα που ζει και αναπνέει αναθυμιάσεις μιας συγκεκριμένης μουσικής σκηνής, στρέφω το ενδιαφέρον μου εκεί που το φως πασχίζει να φωτίσει πτυχές μιας νέας πραγματικότητας. Όχι από αντίδραση, αλλά από αποστροφή στην photocopy αισθητική που έχει καλύψει το φάσμα της heavy rock-stoner ελληνικής σκηνής, προσφέρω κομμάτι του χρόνου μου τους τελευταίους δύο μήνες σε δύο εγχώριες κυκλοφορίες που πιστεύω ότι θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερο γκελ στον περιορισμένο «χώρο» του metal ακροατηρίου. Οι νέοι δίσκοι των Karma Violens και Above Us the Waves θα απασχολήσουν το υπόλοιπο του κειμένου και μόνο διάθεση για κριτική δεν υπάρχει, για την περίπτωση τους. Οπότε ας μιλήσουμε με αφορμή αυτούς τους τόσο ποιοτικούς δίσκους, για το περιβάλλον, τις προοπτικές και τις συσχετίσεις των δύο συγκροτημάτων.

Κρυμμένες πίσω από μια γενική θεώρηση “η ελληνική σκηνή είναι στα πάνω της”, πλήθος συγχωριανών ακολουθεί το φάντασμα μιας ελληνικής σκηνής που πλέον απαριθμεί τρομερό αριθμό νέων κυκλοφοριών που όμως παρατηρώ ότι δεν απασχολούν ισότιμα και ανάλογα της ποιότητας τους τα μιντιακά μέσα. Προφανώς και υπάρχουν μόδες, τάσεις και περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όμως δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η μη εγχώρια επιτυχία είναι τροχοπέδη για την πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.

Εάν πάρουμε το παράδειγμα των Karma Violens, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο εάν αντιληφθούμε ότι η μπάντα παίζει σε μια γενική κατηγορία «ακραίο μεταλ» που περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά genres. Και παρότι καλλιτεχνικά κινούνται σε τρομερά επίπεδα φόρμας, η πεζή πραγματικότητα της ελληνικής σκηνής δεν διαθέτει τα φόντα να τους εντάξη σε μια «κατηγορία» ώστε να τους «ακολουθήσει». Αντίθετα οι Above us the Waves, βρίσκονται σε ακόμα πιο δεινή θέση, μιας και ενώ εντάσσονται χωρίς ενστάσεις και αμφιβολίες στο core, απλά δεν υπάρχουν ενεργοί ακόλουθοι στο εσωτερικό για να στηρίξουν μια από τις καλύτερες, «νέες» μπάντες του είδους.

Kαλά κάνουμε και γκρινιάζουμε για την εγχώρια κατάσταση, αλλά ποιες είναι οι προοπτικές των δύο συγκροτημάτων; Ποιο ταβάνι θα ακουμπήσουν, αν και πότε; Η απάντηση είναι απλή και εντελώς διαφορετική για τα δύο εξεταζόμενα σχήματα. Οι μεν Karma Violens μπορούν άνετα να μπουν σε billings σε ευρωπαικές και αμερικάνικες περιοδείες, με σχήματα σύγχρονα και ακραία και να καταφέρουν να λάμψουν. Το twist και groove που διαθέτουν δεν κολλάει με παραδοσιακά σχήματα του death metal, όμως επειδή διαθέτουν ένα εκπληκτικό πρώτο αλμπουμ που ζέχνει Death άρα και κλασικό ήχο, νομίζω ότι μπορούν άνετα να σταθούν και κάτω από θρυλικά ονόματα του χώρου (αρκεί βεβαια κάποιος να τους προσέξει και και και…). Δεν το συζητώ ότι πρόκειται για περίπτωση Α Εθνικής στον χώρο και στο σανίδι καταφέρνουν να σου περάσουν άνετα αυτό που κάνουν στο studio (και να το απογειώσουν, εάν οι συνθήκες είναι κατάλληλες). Με λίγα λόγια: μεγάλες προοπτικές υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Οι Above us the Waves αντίθετα είναι μια κλασική περίπτωση ταλαντουχας μπάντας σε λάθος χώρα. Η μόνη λύση για να αναδειχθούν σε τοπικές σκηνές, είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ruined Families. «Προσωπικές» διασυνδέσεις, αδελφοποιήσεις και φιλίες με συγκροτήματα του εξωτερικού θα τους οδηγήσουν για μια χρονική περίοδο σε μια συνεχή προσπάθεια για να μπουν στον χάρτη της ευρωπαϊκής core πραγματικότητας και εάν διατηρήσουν τόσο υψηλό τον καλλιτεχνικό πήχη που έθεσαν με το δεύτερο τους αλμπουμ, ίσως σε λίγα χρόνια από τώρα, να μιλάμε για ένα σχήμα που κινείται ψηλά εκτός Ελλάδας (και μόνο). Εάν όμως θελήσουν να γίνουν οι νέοι Tardive Dyskinesia, θα απογοητεύσω τα παιδιά, διότι η συγκεκριμένη θέση αποτελεί μια κατάκτηση που απαίτησε πολλά διαφορετικά πράγματα και όχι μόνο αξιόλογους δίσκους. Οποτε ας μην αναμενουν πολλά από τον ισχνό hardcore πυρήνα του εσωτερικού.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail