506 views

Μη μου τις λίστες τάραττε

Είναι η πιο αγαπημένη (μαζική) συνήθεια των περισσότερων μουσικόφιλων. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου ή τον πρώτο του νέου έτους, ανακεφαλαιώνουν τις 365 ημέρες ακρόασης και ιεραρχούν με διάφορους τρόπους τις αγαπημένες τους (και ενίοτε τις καλύτερες για αυτούς) κυκλοφορίες. Η συνήθεια αυτή πλέον θεωρείται για πολλούς (από εμάς) μια ιερή ανάγκη προς τον εαυτό μας, μια περίοδος περισυλλογής, επαναφοράς της μνήμης και υπενθύμισης της Αγάπης μας προς την Μουσική. Κάτι σαν το Άγιο Πάσχα για τις γριές ένα πράγμα.

Εκεί όπου υπάρχουν οργανωμένα μουσικά sites/έντυπα θα δεις και τις αντίστοιχα δημοκρατικές διαδικασίες (με εκλογικό σύστημα, καταμέτρηση, ψηφοδέλτια, μαγειρέματα, ψηφοθηρίες, όλα τα καλά ενός ανοικτού πολιτεύματος δηλαδή). Συνήθως σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα είναι αρκετά πιο βατό, σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα δώσει. Δίσκοι από όλο το καλυπτόμενο φάσμα του εκάστοτε εντύπου και τα albums που θα πρωτεύσουν συνήθως έχουν λάβει κάποιο hype μέσα στην χρονιά (δεν υπονοώ καθόλου ότι δεν το αξίζουν).

Οι προσωπικές λίστες είναι μια άλλη, εντελώς διαφορετική περίπτωση και συνήθως αντικατοπτρίζει το πως σκέφτεται, το πως ακροάζεται και ίσως το πως επιθυμεί να προβάλλεται ο καθένας μας. Άλλος επιθυμεί να βάλει στην 20αδα του albums που απλά έτυχε να ακούσει αν και δεν είναι πολύ σίγουρος για τον αν είναι καλά ή σκατά, μιας και δεν το έχει πολυψάξει. Άλλος βάζει δίσκους που κάποιοι λένε ότι είναι εξαιρετικοί αλλά στην πραγματική ζωή ακούει σκατά, γιατί του είναι εύκολο. Άλλος διαλέγει κυκλοφορίες που είναι σκατά, γιατί σκατά ακούει, οπότε δεν μπορεί να ξεφύγει ο καημένος. Και ο τελευταίος βάζει ακριβώς τους δίσκους που πρέπει να βάλει, γιατί είναι εξαιρετικοί και στην τελική αυτούς άκουσε μέσα στην χρονιά ευτυχώς για τον ίδιο. Μην ψαχτείς πολύ. Δεν υπάρχουν πολλές άλλες κατηγορίες.

Αφού τελειώσαμε με την θεωρία, ας περιγράψουμε και λίγο το πανηγυράκι που στήνεται στα social media τις ίδιες μέρες κάθε χρόνο. Ποστάρονται οι λίστες ένθεν κείθεν και ξεκινάμε. Αυτοί που ψάχνονται για καλή μουσική, ανοίγουν ένα τεράστιο excel (ή streaming libraries, δεν θα κολλήσουμε εκεί) και καταχωρούν προτάσεις για τσεκάρισμα, από άτομα/σελίδες που σέβονται και εκτιμούν την άποψη τους. Κάποιοι άλλοι που έχουν κλείσει το έτος σαν καλοί λογιστές και έχουν διαμορφώσει άποψη (αποψάρα) προσπερνούν και είτε δεν συμμετέχουν στα σχετικά threads είτε εξυμνούν εμμονικά τις επιλογές τους, αγνοώντας επιδεικτικά τις λογικές προτάσεις δεξιά και αριστερά. Τα trolls μυρίζουν το αίμα σε λίστες που περιλαμβάνουν εμφανείς ευαίσθητες επιλογές που δεν συνάδουν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ο πολύς κόσμος απλά λέει το μακρύ και το κοντό του, χτυπώντας λεκτικά κάθε ranking που δεν του κάνει. Γενικά το τοπίο θυμίζει διάλογο από το «Ρετιρέ» και η γκρίνια απλώνεται στην Πράσινη Κοιλάδα με τις Λίστες.

Τι κάνω εγώ; Η προσωπική μου λίστα, είναι καταρχήν δικιά μου. Δεν την δανείζομαι, ούτε την κλέβω από κάπου, καταναλώνω ώρες επί ωρών για να την σχηματίσω και τίποτα δεν μπαίνει τυχαία στην εκάστοτε θέση (όλα αυτά ισχύουν μέχρι και τον αριθμό 20). Αποτελεί προέκταση του τι σκέφτομαι για την μουσική γενικά και για την χρονιά ειδικά και δυστυχώς για τα sites που συνεργάζομαι, συνεχώς μεταβάλλεται μέσα στον Δεκέμβριο. Θεωρώ την λίστα ένα “δώρο” για αυτούς που ψάχνουν μουσική και θέλουν να ανακαλύψουν ωραία πράγματα. Την θεωρώ και ως ένα θεάρεστο εργαλείο για όσους γράφουν για μουσική, που όταν ο συντάκτης το διαχειρίζεται σωστά μπορεί να επηρεάσει τον ακροατή να πάει παρακάτω. Με την παραδοχή ότι μέσα σε μια χρονιά υπάρχουν κυκλοφορίες από νέα συγκροτήματα/καλλιτέχνες που αξίζουν να βρίσκονται σε μια λίστα με τα καλύτερα albums, μια πιθανή παρουσία τους σε υψηλές θέσεις των αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προβολής αυτών σε εποχές που υπάρχουν εκατομμύρια ερεθίσματα με τεράστιες δυσκολίες ιεράρχησης. Και στο τέλος τέλος, αποτελεί για μένα μια ευχάριστη συνήθεια επανακρόασης και υπεύθυνης ιεράρχησης που γίνεται με σκοπό να αναδείξει θετικά την μουσική και να προβάλει την ατέρμονη πορεία της μέσα στον χρόνο.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail