588 views

Mat McNerney: Συνέντευξη με έναν deadender

Οι Grave Pleasures, έπειτα από μια εξαιρετική κυκλοφορία που τους επανέφερε στο προσκήνιο και με νέα μέλη στο ενεργητικό του συγκροτήματος, φαίνεται να έχουν επιστρέψει για τα καλά στον παλιό καλό τους εαυτό. Ο Κώστας Τσοτσάνης, άδραξε την ευκαιρία και συνομίλησε με τον πυρήνα του συγκροτήματος, τον Mat McNerney, λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία του συγκροτήματος, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης για το Motherblood.

Πως θα περιέγραφες τα σχόλια των οπαδών για τον νέο σας δίσκο;

Αποσπάσαμε πολύ θετικά σχόλια. Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι με τον δίσκο. Είναι κάπως ανέκδοτο για την μπάντα, διότι ψάχνουμε να βρούμε αρνητικές κριτικές για τον δίσκο ή αρνητικά σχόλια αλλά δεν μπορούμε να βρούμε κανένα. Αυτό μας εκνευρίζει. Μερικές φορές, το να ακούς και κάποια άσχημα σχόλια για έναν δίσκο σου δίνει κίνητρο να συνεχίσεις και νιώθεις ότι κάνεις κάτι σωστά. Στην περίπτωση μας, όμως, χρειαζόμασταν τα θετικά σχόλια, διότι ο τελευταίος μας δίσκος (Dreamcrash) δίχασε τους οπαδούς.

Έπαιξαν οι αλλαγές που κάνατε στην σύνθεση σας σημαντικό ρόλο για το Motherblood ή αυτή η πορεία που ακολουθήσατε ήταν ήδη προκαθορισμένη;

Σίγουρα το line-up έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τρόπο που χειριστήκαμε αυτόν τον δίσκο. Όταν η σύνθεση μας άλλαξε μετά το Dreamcrash, νιώσαμε αλήθεια σαν να είμαστε ένα βήμα πριν την διάλυση. Υπήρχαν και τόσο άσχημα συναισθήματα για αυτόν τον δίσκο, όχι μόνο από τους οπαδούς αλλά και από εμάς τους ίδιους. Όλοι μεταξύ μας θέλαμε να ακολουθήσουμε διαφορετικές πορείες. Οπότε μείναμε εγώ, ο Juno Vanhanen (κιθάρες) και ο Valtteri Arino (μπάσο) για να αναγεννήσουμε την μπάντα. Πήγαμε τα πράγματα πίσω στην αρχή τους, στις ρίζες τους και στο τι θέλαμε να κάνουμε όταν πρωτοξεκινήσαμε τους Grave Pleasures. Από εκεί πηγάζει και το Motherblood. Είναι ένα κουμπί επανεκκίνησης για εμάς και με πολλούς τρόπους μπορεί να συσχετιστεί με το υλικό των Beastmilk. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας, εκεί που θέλαμε να οδηγήσουμε τους Grave Pleasures από την αρχή. Το Dreamcrash απομακρύνθηκε λίγο παραπάνω από το σημείο αυτό. Αυτό είχε να κάνει με το line-up και το τωρινό μοιάζει να είναι το καταλληλότερο, ίσως το καλύτερο που είχαμε μέχρι τώρα. Έχουμε τον κατάλληλο ντραμερ, όσο αφορά το να μεταφέρει τα τραγούδια μας από την studio εκτέλεση τους στην ζωντανή τους εκτέλεση και επίσης και ο νέος μας κιθαρίστας είναι πολύ καλός. Όλοι βρισκόμαστε στην ίδια κατεύθυνση και θέλουμε τα ίδια πράγματα.

Θεωρείς το Dreamcrash έναν δίσκο που ακόμα σας εκφράζει ως μπάντα;

Ήταν ο δίσκος που έπρεπε να κάνουμε την δεδομένη στιγμή. Ήμασταν πολύ λυπημένοι και ο δίσκος αντικατοπτρίζει αυτή την νωχελικότητα. Η συναισθηματική κατάσταση αυτή είχε να κάνει με την διάλυση των Beastmilk. Επίσης ο ντράμερ μας προήλθε από την διάλυση των In Solitude και η Linnea (Olsson) αντιμετώπισε επίσης την διάλυση των The Oath. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η στιγμή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για να κυκλοφορήσει κανείς έναν δίσκο. Βέβαια, αυτό ακριβώς είναι που κάνει το Dreamcrash ενδιαφέρον μουσικά και νομίζω ο χρόνος θα το επιβεβαιώσει αυτό. Δεν υπήρξε πλήρη αποτυχία. Υπήρξαν οπαδοί που τους άρεσε αρκετά. Άλλοι βέβαια ήταν απογοητευμένοι. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν πολύ διαφορετικό δίσκο.

Με λίγα λόγια θεωρείς πως οι οπαδοί περίμεναν έναν περισσότερο ‘Beastmilk’ δίσκο, αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση;

Δεν ξέρω. Ίσως. Νομίζω με τον νέο δίσκο απέκτησαν ότι ήθελαν και κάτι παραπάνω. Αν ο δίσκος ακουγόταν ακριβώς σαν τους Beastmilk πάλι οι οπαδοί απογοητευόντουσαν. Θα έλεγαν πως είμαστε απλά μια αντιγραφή της μπάντας αυτής και πως δεν είμαστε το ίδιο καλοί με αυτούς. Αυτό που κάναμε στον νέο μας δίσκο είναι να βάλουμε ορισμένα στοιχεία από τους Beastmilk αλλά και πολλά καινούρια πράγματα, μοντέρνα. Δούλεψε. Με τον προηγούμενο δίσκο δεν είχε πετύχει όπως θα θέλαμε, ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Το Motherblood περιέχει στοιχεία απο το πώς θέλαμε η μουσική μας να ακούγεται, από το πώς οι οπαδοί θέλουν να ακουγόμαστε αλλά και από το πώς εγώ οραματίστηκα τους Grave Pleasures.

Ο δίσκος αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος σήμερα. Η Kali απότελεί ένα ισχυρό θρησκευτικό σύμβολο που συμβολίζει το χάος που υπάρχει στο σύμπαν.

Γιατί επέλεξες την θεά Kali για εξώφυλλο του δίσκου σας;

Ο δίσκος αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος σήμερα. Η Kali απότελεί ένα ισχυρό θρησκευτικό σύμβολο που συμβολίζει το χάος που υπάρχει στο σύμπαν. Στέκεται στην κορυφή του κύκλου της ζωής και του θανάτου και αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό. Με το εξώφυλλο θέλαμε να δείξουμε το πόσο καταστροφικοί είμαστε ως είδος και πως οδεύουμε προς τον αιώνιο θάνατο. Νομίζω πως η Kali είναι εκεί για να μας το θυμίζει, έτσι όπως κοιτά πίσω αυτόν που αντικρίζει το εξώφυλλο. Όλα αυτά αποτελούν την ουσία του δίσκου μας. Η θεά αυτή κρατά την ισορροπία, όπως ορίζεται από το τραγούδι Joy through Death, δηλαδή το η χαρά του να έρχεσαι σε επαφή και με την γέννηση και με τον θάνατο ως άνθρωπος. Ήταν ο καλύτερος συμβολισμός που μπορούσαμε να βρούμε. Επίσης, (η Kali) έχει να κάνει και με την μυθολογία πίσω από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Μακροπρόθεσμα, έπειτα από μια τέτοια καταστροφή, ο άνθρωπος δεν έχει κάποιον άλλο τρόπο να συμβολίσει την απαγόρευση του να έρχεσαι σε επαφή με τα πυρηνικά απόβλητα που έχουν απομείνει, παρά μονάχα με την θρησκεία, καθώς η ανθρώπινη γλώσσα δεν έχει την απαραίτητη δύναμη που έχει μια θρησκεία πάνω στον άνθρωπο. Δεν υπάρχουν κατάλληλα σύμβολα που θα υπαγορεύουν την ακαταλληλότητα του να πλησιάζει πχ σε ένα μέρος όπου μαστίζεται από ραδιενέργεια. Αντίθετα, σκεφτόμασταν σύμβολα τα οποία θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν αυτό. Η  θεά Kali αποτελεί ένα από αυτά τα σύμβολα. Αποτελεί ένα αρχέγονο σύμβολο, όπως ακριβώς και η πυρηνική βόμβα (σε μια post-apocalyptic εποχή). Για εμένα η Kali είναι τόσο όμορφη αλλά συνάμα τόσο σκοτεινή και καταστροφική. Είναι η ομορφιά αλλά και το χάος παράλληλα.

Μιας και ανέφερες το Joy Through Death, πες μας λίγα λόγια για αυτό το τραγούδι. Νομίζω πως είναι κάτι σαν στάση ζωής και όχι ένα απλό τραγούδι για εσένα.

Η φιλοσοφία του έχει τις ρίζες της πίσω στην Βουδιστική ιδεολογία. Όσο πιο κοντά έρχεσαι με τον ίδιο το θάνατο, τόσο περισσότερο τον αποδέχεσαι και τόσο περισσότερο ενθουσιασμό αρχίζεις να βιώνεις από την ίδια τη ζωή. Νομίζω πως έχει να κάνει με το να είσαι χαρούμενος για την ίδια τη ζωή. Στους αρχαίους καιρούς, η σχέση των ανθρώπων με τον θάνατο ήταν περισσότερο υγιείς από τώρα και νομίζω πως είμαστε πια λίγο απομακρυσμένοι από την ίδια μας την φύση. Είμαστε άνθρωποι. Πεθαίνουμε και το γνωρίζουμε πως θα συμβεί από την γέννηση μας. Ο θάνατος οφείλει να είναι μέρος της κουλτούρας μας, να τον εξυμνούμε όχι να κρυβόμαστε από εκείνον. Αν νιώθαμε περισσότερο εξοικειωμένοι με τον θάνατο ίσως να ζούσαμε με περισσότερη χαρά και πιο οικία με τους εαυτούς μας. Είμαστε μη-ειλικρινείς με την φύση μας. Το Joy Through Death είναι στην πραγματικότητα μια στάση ζωής.

Την Παρασκευή ξεκινά μια περιοδεία σας (η συνέντευξη έγινε πριν ξεκινήσει). Θα επισκεφτείτε την Ελλάδα σε αυτή;

Όχι σε αυτήν την περιοδεία, αλλά θα το κάνουμε μελλοντικά. Αυτή τη στιγμή συνομιλούμε με διοργανωτές στην χώρα σας και δουλεύουμε πάνω στο ποια θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή να σας επισκεφτούμε. Είναι σημαντικό μια τέτοια κίνηση να γίνει σωστά. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα περνάμε καλά. Όταν είχαμε επισκεφτεί την χώρα σας ως Beastmilk η συναυλία ήταν εκρηκτική αλλά ακόμα και την τελευταία φορά που δώσαμε δυο σόου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ως Grave Pleasures περάσαμε και εκεί καλά. Πάντοτε είχα άψογη σχέση με την χώρα σας, διότι γνώρισα πολλούς οπαδούς σε περιοδείες μου με τους Dodheimsgard, οι οποίοι με ακολούθησαν και στους Beastmilk και τους Grave Pleasures αργότερα. Αλήθεια μου αρέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, το φαγητό και η κουλτούρα σας. Είναι απίθανο μέρος. Ταξίδεψα μέχρι και με την οικογένεια μου στην Ελλάδα. Είναι σημαντικός σταθμός για την μπάντα η χώρα σας γιατί οι άνθρωποι εκεί καταλαβαίνουν την μουσική μας.

Σχεδιάζεις κάποιο νέο εγχείρημα ή θα παραμείνεις αφοσιωμένος στους Grave Pleasures;

Τώρα απλά παραμένω αφοσιωμένος στους Grave Pleasures. Έχω και την άλλη μου μπάντα, τους Hexvessel, αλλά παραμένω αφοσιωμένος στους Grave Pleasures για να γίνουν όλα σωστά αυτή τη φορά. Για τους Hexvessel γράφω διάφορα πράγματα και έχω αρκετές ιδέες, όμως πρέπει να προωθήσω αυτή τη στιγμή την μουσική των Grave Pleasures και να υποστηρίξω το συγκρότημα. Δεν είχα άλλωστε και ποτέ την ευκαιρία να το κάνω, διότι κάθε φορά που κυκλοφορούσαμε έναν νέο δίσκο, κάτι συνέβαινε με το συγκρότημα, κάποιος έφευγε και το line-up άλλαζε ξανά. Με την κυκλοφορία του νέου δίσκο θέλω να κάνουμε μια πραγματικά σωστή τουρνέ και σε αυτό είμαι επικεντρωμένος. Θέλουμε ο δίσκος να ακουστεί σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί.

Με την πρόσφατη κόντρα μεταξύ του Donald Trump και του Kim Jong- Un, πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική καταστροφή;

Νομίζω πως η ανθρωπότητα ήταν κοντά σε αυτό σε όλη της την πορεία. Προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση για αρκετό καιρό τώρα και απλά τα ειδησεολογικά πρακτορεία τώρα το ανακάλυψαν γιατί έγινε κάπως γνωστό (εξαιτίας της κόντρας). Αλλά και τι με αυτό; Σύντομα θα αρχίσουν ξανά να επικεντρώνονται στην Kim Kardashian ξανά και σε ανάλογα θέματα και όλοι θα ξεχάσουν πάλι τα σοβαρά. Ένας μετά-αποκαλυπτικός κόσμος ήταν μπροστά στα μάτια μας για πολύ καιρό και είναι αλήθεια αρκετά τρομακτικό. Αλλά τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Νομίζω πως οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετή δύναμη για να το αλλάξουν αυτό. Η πιο πανκ στάση που θα μπορούσε να κρατήσει κανείς σε αυτή την κατάσταση είναι να αντισταθεί, να πει πως δεν φοβάμαι όσα έρχονται, θα ζω ευτυχισμένος την ζωή μου, για όσο ακόμα μπορώ.

Τελευταία ερώτηση για εσένα Mat. Από το Motherblood, ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;

Μου αρέσουν όλα τα κομμάτια του δίσκου. Φτιάξαμε έναν δίσκο όπου φροντίσαμε κάθε μας τραγούδι να είναι άμεσο και ενθουσιώδη. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια αδύναμη στιγμή στο Motherblood. Ακόμα και ένα επιπλέον κομμάτι που προσθέσαμε, το οποίο έχει τίτλο There Are Powers at Work In This World είναι ένα πολύ καλό κομμάτι και οι στίχοι του νομίζω πως είναι από τους καλύτερους που έχω γράψει ποτέ. Προτρέπω τους οπαδούς να ακούσουν και αυτό το τραγούδι επίσης, γιατί θεωρώ πως είναι αρκετά καλό.


Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail