639 views

15 Χρόνια Metal Archives

Το 2002-03, όταν το γρήγορο ίντερνετ στο σπίτι ήταν μακρινό όνειρο και το κατέβασμα από Audiogalaxy και Soulseek με τριψήφιο αριθμό Kbps από τα εργαστήρια της σχολής αποτελούσε πανάκεια, κάπως μυήθηκα στην Encyclopaedia Metallum (ή αλλιώς metal-archives). Έκτοτε, το συγκεκριμένο site αποτελεί ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα bookmarks μου, όντας η τελειότερη real-time αναπαράσταση του μεταλλικού στερεώματος. Μια βάση δεδομένων που σε συνδυασμό με κάποιο γνωστό κατεβαστήρι (ή έστω το youtube) μπορεί να σε πολτοποιήσει με την ποσότητα πληροφορίας που περιέχει. Ένα απαραίτητο site, το οποίο φέτος έκλεισε 15 χρόνια ζωής.

Την πραγματική αξία της εγκυκλοπαίδειας την κατάλαβα όταν άρχισα να ασχολούμαι και με μη μεταλλικά μουσικά ιδιώματα. Ακόμη δεν μπορώ να χωνέψω πως πλοηγούνται στη μουσική τους κάποιοι χωρίς την ευκολία και το βάθος που προσφέρει μια Καθολική-για-το-είδος-τους βάση δεδομένων. Πόσο μάλλον σε εποχές που δεν υπήρχε ακόμη το Discogs ως υποκατάστατο. Από την Similar Artists επιλογή μέχρι την εξαιρετικά σημαντική παράθεση όλων των projects στα οποία συμμετέχει ο εκάστοτε μουσικός (κάποτε υγραινόμασταν με τον χάρτη του True Kings of Norway που έκανε κάτι παρόμοιο σε πολύ μικρή κλίμακα), και την πολύφιλτρη αναζήτηση, εδώ έχουμε το πλατινένιο υπόδειγμα του πως να οργανώσεις το μουσικό είδος για το οποίο αναπνέεις. Χώρια που σαν παράδειγμα βάσης δεδομένων η τριβή με το archives είναι χίλιες φορές πιο αποτελεσματική από κάποιο ξερό μάθημα πανεπιστημίου.

Ένα από τα πιο μερακλίδικα (και μη τεχνικά) χαρακτηριστικά του site είναι τα όρια που θέτει για το τι θεωρείται metal και άρα τι μπορεί να προστεθεί εντός της. Λογής λογής –core και πράγματα που στην από εκεί όχθη του Ατλαντικού θεωρούνται από τον πολύ κόσμο ως metal εδώ δεν έχουν θέση (Converge, Limp Bizkit). Παρομοίως και με πράγματα που έχουν καθιερωθεί στη συλλογική συνείδηση ως απαραίτητα ακούσματα μεταλλάδων, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν κάποια θέση εντός του οικοδομήματος (βλ. AC/DC, Led Zeppelin). Μπορεί αυτή η σταχυολόγηση να θεωρηθεί αρτηριοσκληρωτική ή ελιτίστικη, αλλά γεννήθηκε σε μια περίοδο (‘00s) που το metal είχε γίνει θραύσματα και οι παραδοσιακοί προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ό,τι μπορούσαμε από την ταυτότητα που ξέραμε. Στην τελική, site των admins είναι, και αυτοί έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο τι παρουσιάζεται σε αυτό (εξαιρετικά δημοφιλές και με επιρροή, αλίμονο).

Πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στο metal-archives:

-Να πατάει random band μέχρι να βαρεθεί ή να βρει κάτι της προκοπής (πιθανότατα το πρώτο).

-Να διαβάζει σεντονάτες κριτικές με βαθμολόγηση σε (αχρείαστα αναλυτική) εκατοστιαία κλίμακα.

-Να μην κάθεται σε απραξία όταν είναι logged in, μιας και αρκούν 10-15 λεπτά αυτής για να σε πετάξει έξω το site (εκνευριστικό εδώ και χρόνια).

-Να πάει εδώ και να εκπαιδευτεί για κάποιο μεταλλικό Trivial Pursuit. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η λίστα συγκροτημάτων με τις περισσότερες κυκλοφορίες, στην κορυφή της οποίας είναι οι Αμερικανοί Sloth με 1798 (την ώρα που γράφεται το κείμενο).

Πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κανείς στο metal-archives:

-Να διαβάσει τα reviews του Ghost_of_room_237, τα οποία εξαφανίστηκαν κάπου στα τέλη των ‘00s. Ήταν από τα πιο καλογραμμένα reviews καίριων και μη black metal δίσκων.

-Να γκρινιάξει για το ότι (καλώς) υπάρχουν Dungeon Synth σχήματα εντός.

-Να δει το site μέσω Internet Explorer:

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail