700 views

Ο Λεόντιος Παπαδόπουλος μας πηγαίνει στο The Comic Con #4

Το The Comic Con επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη με την 4η έκδοση του και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Συνεδριακό Κέντρο “Ιωάννης Βελλίδης” το πρώτο ΠΣΚ του Μαϊου. Το Crookedminds φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο μπροστά σε ένα τέτοιο event και επιχείρησε να βρει τους υπερήρωες που κρύβονται πίσω απο τις “μάσκες” της παραγωγής. Κατάφερε και τσάκωσε έναν εκ αυτών, και πιο συγκεκριμένα τον Λεόντιο Παπαδόπουλο ο οποίος ανεβαίνει στο βήμα για να μας συστηθεί και να μας μιλήσει για την “καταδρομική” – όπως αναφέρει – απόφαση της δημιουργίας του μεγαλύτερου Comic Convention των Βαλκανίων!

Θα ήθελες να συστηθείς στους αναγνώστες μας και να μας πεις δυο λόγια για εσένα και το πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τα comics;

Ονομάζομαι Λεόντιος Παπαδόπουλος, είμαι δημοσιογράφος και συνδημιουργός του Thessaloniki Comic Convention “The Comic Con”. Η σχέση μου τα κόμικς άρχισε όπως -φαντάζομαι- και των περισσότερων αναγνωστών: κάποια στιγμή στην παιδική τους ηλικία. Πάει τόσα χρόνια πίσω που δεν μπορώ καν να θυμηθώ ποιο μπορεί να ήταν το πρώτο κόμικ που διάβασα. Πιθανότατα κάποια ιστορία της Ντίσνεϊ.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ήρωας και τι είναι αυτό που σε έκανε να τον αγαπήσεις;

Δεν μπορώ να σου αναφέρω έναν μόνο ήρωα όπως δεν μπορώ να απαντήσω και στην ερώτηση “ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό”. Η όρεξη σε κάνει να ζητάς διαρκώς διαφορετικά πράγματα. Κάπως έτσι άλλαξαν και οι προτιμήσεις μου στους ήρωες, στο πέρασμα των χρόνων. Μικρός, ας πούμε, ήθελα να είμαι ο Σούπερμαν. Να είμαι σχεδόν άτρωτος, να πετάω κτλ. Σήμερα θα προτιμούσα τον Λούκυ Λουκ. Θα κάνει ό,τι είναι να κάνει και στο τέλος θα φύγει στο ηλιοβασίλεμα, στην ησυχία του χωρίς να τον πρήζει κανένας. Το πέταγμα του Σούπερμαν βέβαια ακόμη θα το ήθελα.

Παίζεις video games; Αν ναι ποιους τίτλους και πως βλέπεις την εξέλιξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας στο πέρασμα του χρόνου;

Δεν παίζω με τον ρυθμό που το έκανα παλαιότερα αλλά εάν βρω τον χρόνο -αυτός είναι το πρόβλημα- θα ξεδώσω λιγάκι. Το τελευταίο “κόλλημα” που έφαγα ήταν το Horizon Zero Dawn το οποίο (φυσικά) τερμάτισα. Τώρα ετοιμάζομαι για το expansion. Το επόμενο στη σειρά είναι το Uncharted 4. Η βιομηχανία του παιχνιδιού έχει κάνει τρελά άλματα. Στο λέει κάποιος που άρχισε να παίζει σε ZX Spectrum. Τι σχέση έχουν εκείνα τα πρωτόγονα παιχνίδια με τα σημερινά; Προφανώς καμία. Για εμάς ως παιδιά βέβαια ήταν ο παράδεισος.

Ποια είναι η ιστορία πίσω απο το The Comic Con; Πώς ακριβώς ξεκίνησε το εγχείρημα; Είναι κάτι που οραματιζόσουν για χρόνια ή συνέβη γρηγορότερα;

Όλοι οι λάτρεις των κόμικ θέλουν να γνωρίσουν τους αγαπημένους τους δημιουργούς, να ανταλλάξουν απόψεις, να πάρουν κάποιο ενθύμιο από αυτούς και να περάσουν ωραία σε μια διοργάνωση αντίστοιχη αυτών του εξωτερικού. Έτσι, υπήρχε απλώς ως μια ωραία σκέψη στο μυαλό μου. Και κάποια στιγμή έρχεται ο Τάσος Λαζαρίδης, φίλος επί πολλά χρόνια, άριστος γνώστης των κόμικς και επαγγελματίας του χώρου και λέει: “Δεν πάμε να το κάνουμε”; Και τα βάλαμε κάτω… Θα έλεγα ότι ήταν μια καταδρομική απόφαση.

Η κατηγορία των ανθρώπων που βλέπει μόνο ταινίες δεν είναι αναγνώστες. Συνεπώς δεν μπορεί να ξέρει την πραγματική μαγεία των ηρώων.

Ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς, αν όχι όλοι οι νέοι, έχουν γνωρίσει τους ήρωες των κόμικς μέσα απο την μεγάλη οθόνη όπου φυσικά δεσπόζουν και συναρπάζουν οι ταινίες της Marvel. Ωστόσο, θεωρώ πως η πραγματική μαγεία των ηρώων αυτών βρίσκεται μέσα στις σελίδες των comic. Ποιο είναι το ενδιαφέρον των νέων σήμερα για τα κόμικς και πόσο δύσκολο είναι να μπορέσει η έντυπη μορφή να σταθεί όρθια απέναντι στην μεγάλη οθόνη και τα εντυπωσιακά CGI Effects.

Το χαρτί δεν έχει να φοβάται τίποτα. Αρκεί να συνεχίσουν να υπάρχουν σεναριογράφοι με καλές ιδέες και ταλαντούχοι σχεδιαστές. Ο κινηματογράφος για τον συστηματικό αναγνώστη λειτουργεί συμπληρωματικά. Θα πάει να δει την ταινία αλλά πάντα θα έχει στο νου του την πρωτότυπη ιστορία στο χαρτί. Το πιθανότερο είναι να εκνευριστεί που δεν θα πατάει ακριβώς επάνω στο αυθεντικό κείμενο. Και ας έχει υπέροχα ψηφιακά εφέ… Η κατηγορία των ανθρώπων που βλέπει μόνο ταινίες δεν είναι αναγνώστες. Συνεπώς δεν μπορεί να ξέρει την πραγματική μαγεία των ηρώων. Φυσικά, δεν είναι κακό να βλέπεις μόνο τις ταινίες. Απλώς δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου “κομιξά”.

Πάντως μιας και αναφερθήκαμε στην μεγάλη οθόνη και την Marvel βρισκόμαστε εν αναμονή της κυκλοφορίας του Venom και του Deadpool 2. Αναμένεις κάποια από τις δυο ταινίες ιδιαίτερα;

Όχι, δεν καίγομαι από την προσμονή για καμία από τις δύο. Θα πάω να τις δω όπως βλέπω όλες τις ταινίες που σχετίζονται με κόμικ.

Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το φετινό πρόγραμμα του convention και τους καλλιτέχνες που θα παρευρεθούν;

Το φετινό πρόγραμμα είναι πληρέστερο από κάθε άλλη χρονιά. Θέλαμε να ικανοποιήσουμε κάθε επισκέπτη: από τους μαθητές των σχολείων μέχρι τους πιστούς οπαδούς του Frank Miller. Σκεφτείτε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια συναυλία με μουσική από το Star Wars. Στη σκηνή του Ιωάννης Βελλίδης θα ανεβούν περισσότεροι από 70 μουσικοί. Από εκεί και πέρα φιλοξενούμε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου όπως ο Brian Azzarello, ο Colin Cantwell, ο Tanino Liberatone, ο Esad Ribic και άλλοι. Και επιστρέφουν και παλιοί γνώριμοι όπως ο William Simpson και ο Thierry Capezzone.

Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των καλλιτεχνών; Εννοώ ακολουθείς πιστά τα δικά σου “θέλω” ή δίνεις μεγαλύτερη έμφαση στο τι ενδεχομένως να προτιμά το κοινό;

Δεν βάζω τις προσωπικές μου προτιμήσεις πάνω από την ίδια τη διοργάνωση. Παρότι είναι λογικό να υπάρχουν και κάποιες προτιμήσεις, το πρόγραμμα καταρτίζεται με γνώμονα την απόλαυση όλων των επισκεπτών.

Όσο αφορά τον Frank Miller πάντως είμαι σίγουρος πως αποτελεί όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για εσένα…

Δεν χρειαζόταν καν να το ρωτήσεις αυτό. Νομίζω ότι το έθεσες άριστα: όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Προσπαθούσαμε να φέρουμε τον Miller στη Θεσσαλονίκη από τη δεύτερη χρονιά αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο… Τελικά τον καταφέραμε στην τέταρτη διοργάνωση.

Πόσο δύσκολο ήταν να έρθεις σε επαφή μαζί του και να καταφέρεις να τον πείσεις να έρθει στην Θεσσαλονίκη;

Προσπαθούσαμε να φέρουμε τον Miller στη Θεσσαλονίκη από τη δεύτερη χρονιά αλλά στην πορεία διαπιστώσαμε ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο αφού – σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημιουργούς – έπρεπε να μιλήσουμε με μια σειρά ανθρώπων που άρχιζε από την ιδιαιτέρα του και κατέληγε στον οικονομικό του διευθυντή. Μιλάμε για πολλά άτομα… Τελικά τον καταφέραμε στην τέταρτη διοργάνωση. Οφείλω πάντως να πω ότι τα εύσημα θα πρέπει να πάνε κυρίως στον Τάσο Λαζαρίδη και τον Βασίλη Φωτσινό που πήραν την υπόθεση πατριωτικά.

Ποια είναι η αγαπημένη σου δουλειά του;

Αφού ξεκαθαρίσω ότι απόλαυσα τις περισσότερες από αυτές θα σου ότι μάλλον είναι οι “300”. Μου άρεσε ο τρόπος που διηγήθηκε και παρουσίασε ένα πραγματικό γεγονός όπως η θυσία των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Φυσικά και δεν ήταν ένα ρεαλιστικό μάθημα ιστορίας αλλά κινήθηκε πολύ καλά. Μετά θα έβαζα τo “Sin City” και Τα “Dark Knight”. Αλλά αυτές είναι προσωπικές προτιμήσεις…

Ωστόσο δεν πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός πως έχουμε και ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες να αναδείξουμε…

Φυσικά. Δεν θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποιο συγκεκριμένο όνομα γιατί είναι περισσότεροι από 130. Δεν θα ήθελα να ξεχάσω κάποιον. Θα απαντήσω γενικά: Θεωρώ ότι ορισμένοι έλληνες δημιουργοί θα μπορούσαν να εργάζονται για τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου. Αν ζούσαν στις ΗΠΑ για παράδειγμα θα ήταν ήδη γνωστοί. Όσον αφορά στους νέους δημιουργούς, το The Comic Con τους δίνει την ευκαιρία να γνωριστούν με το κοινό και να αναδείξουν τη δουλειά τους.

Τι θεωρείς ότι παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν επισκέπτη του convention; Οι καλλιτέχνες, τα cosplay, τα gaming sessions; Διαφέρουν τα γούστα ανα ηλικία ή όχι;

Για να σου απαντήσω θα έπρεπε να έχω μιλήσει με όλους τους επισκέπτες. Κάθε ένας από αυτούς έχει τις δικές του προτιμήσεις. Φαντάζομαι ότι κάποιος θα απολαύσει μια κουβέντα και ένα σχέδιο από έναν καλλιτέχνη και κάποιος άλλος μια φωτογραφία με το speeder της Rey.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το “The Comic Con 4”. Πότε αρχίζουν τα σχέδια για την 5η διοργάνωση; Υπάρχουν ήδη κάποιες σκέψεις που θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις;

Τα σχέδια για το 5ο ξεκίνησαν μετά το 3ο convention. Μας αρέσει να κοιτάμε μπροστά ώστε να έχουμε τον χρόνο να κυνηγήσουμε κάτι μεγάλο. Βάζουμε ορίζοντα διετίας. Για την ώρα δεν θα ήθελα να αποκαλύψω κάτι. Κρατήστε μόνο ότι ετοιμάζουμε εκπλήξεις…

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail