287 views

Ακούγοντας τον νέο δίσκο των Behemoth

Ο νέος δίσκος των Behemoth I Love You At Your Darkest, βρίσκεται στα χέρια μου εδώ και μερικές εβδομάδες και η αλήθεια είναι πως έμεινε ανεκμετάλλευτος, καθώς για διάφορους λόγους δεν κατάφερα να τον ακούσω. Μέχρι και εχθές δηλαδή, όταν και έκανα την πρώτη ακρόαση του η οποία συμπτωματικά συνέπεσε με την ημερομηνία της επίσημης κυκλοφορίας του. Στο διάστημα αυτό δεν ήταν λίγες οι φορές που έκανα “skip” τόσο σε διάφορες κριτικές του δίσκου που εμφανιζόντουσαν μπροστά μου, όσο και σε debates που συναντούσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό αφενός γιατί δεν ήθελα να γίνω θύμα spoil και αφετέρου γιατί ήθελα να είμαι ανεπηρέαστος όταν και θα άκουγα τον δίσκο για πρώτη φορά. Στην δεύτερη περίπτωση ωστόσο δεν τα κατάφερα και τόσο καλά, καθώς το μάτι μου, άθελα του, έπεσε πάνω σε μερικές γκρίνιες που εκδηλωνόντουσαν στο φουμπού.

Έχοντας λοιπόν ακούσει προσεκτικά την νέα δουλειά των Πολωνών, μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως ο δίσκος μου άρεσε. Το I Love You At Your Darkest σαφέστατα δεν πρόκειται για το νέο Demigod ή το νέο Apostasy, όμως όποιος προσεγγίζει απο αυτή τη σκοπιά τον δίσκο σφάλει, κατ’εμέ πάντα. Για να εξηγηθώ, ως ακροατής έχω περάσει εδώ και λίγα χρόνια στην άλλη πλευρά. Αυτή δηλαδή που δεν με ενδιαφέρουν τα στερεότυπα και τα “πρέπει”. Δεν με ενδιαφέρει αν ένας δίσκος χαρακτηρίζεται “εμπορικός” και το I Love You At Your Darkest είναι. Δεν με ενδιαφέρει αν αυτό που ακούω “δεν είναι Behemoth”, καθώς ανάμεσα στα συγκροτήματα που επιλέγουν την ασφαλή οδό της πεπατημένης και αυτών που δεν διστάζουν να τολμήσουν το διαφορετικό, προτιμώ τους δεύτερους. Και ας είναι αποτυχημένος ο πειραματισμός. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσες μπάντες ακολούθησαν την ασφαλή οδό, στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληξαν να αντιγράφουν τον εαυτό τους (αποτυχημένα μάλιστα), στοιχειώθηκαν απο τους επιτυχημένους δίσκους του παρελθόντος τους, και σε βάθος χρόνου η πλειοψηφία των ακροατών έχασε το ενδιαφέρον της για αυτούς. Αντίθετα, μέσα απο τολμηρούς πειραματισμούς και ανήσυχους καλλιτέχνες έχουν γεννηθεί δίσκοι διαμάντια που τάραξαν τα νερά της σκηνής. Ένας κλασσικός δίσκος παράδειγμα είναι φυσικά το Roots των Sepultura. Ένα δεύτερο παράδειγμα που μάλιστα το έζησα ενώ γινόταν (σε αντίθεση με το Roots που δεν πρόλαβα) και το λάτρεψα ήταν η στροφή των The Haunted.

Οι Behemoth λοιπόν, άρχισαν να μας προϊδεάζουν απο το The Satanist, ότι το πάνε αλλού. Και όταν λέω αλλού δεν εννοώ ότι θα παίξουν glam rock, αλλά πλέον το ισοζύγιο death/black άρχισε να γέρνει περισσότερο προς την μεριά του black. Και συγκεκριμένα στην εμπορική πλευρά του black, όπως καταλήγει δηλαδή να είναι το I Love You At Your Darkest. Γυαλισμένη παραγωγή, majestic ατμόσφαιρα, ασυνήθιστα – για Behemoth – solo, ακουστικές κιθάρες, παιδικές χορωδίες και σαν σύνολό μια κινηματογραφική αισθητική που θα μπορούσε να σταθεί ως soundtrack σε ταινίες τρόμου. Ακούγοντας δε την εισαγωγή του Bartzabel, του καλύτερου – πιθανότατα – κομματιού του δίσκου, μου ήρθαν αμέσως στο μυαλό οι Me And That Man, το side-project του Nergal δηλαδή το οποίο επίσης πρόδιδε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του ιθύνων νου των Πολωνών. Η εισαγωγή του Bartzabel θα μπορούσε να προέρχεται απο κάποιο κουπλέ των Me And That Man που αν με ρωτάς, μου άρεσαν επίσης.

Το I Love You At Your Darkest, σαφέστατα και δεν ξεπερνά το μεγαλείο του Demigod ή του Evangelion όμως προσωπικά δεν μπαίνω καν σε συγκρίσεις καθώς πρόκειται για έναν διαφορετικό δίσκο που με τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του καταφέρνει να αποκτά ενδιαφέρον και εντέλει να είναι αρεστός. Μαζί με το The Satanist, το I Love You At Your Darkest σκιαγραφούν την νέα εποχή για τους Behemoth η οποία αναμένεται να τους προβιβάσει στην ελίτ του σκληρού ήχου, κάτι που δεν κατάφεραν στο παρελθόν όταν και κατά γενική ομολογία κυκλοφόρησαν τους καλύτερους τους δίσκους. Προσωπικά, εμπιστεύομαι τον οίστρο και το ένστικτο του Nergal που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, και ελπίζω να καταφέρω να τους ξανά δω live να παρουσιάζουν τα νέα τους τραγούδια.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail