582 views

Το αίνιγμα Batushka και οι ταυτότητές τους

Gimmicks! Πολλές μπάντες τα έχουν, λίγες όμως συνδέουν το image τους με της θεματολογία της μουσικής τους όσο καλά το κάνουν οι Batushka. Το όνομα των Πολωνών black metallers έχει την αντίστοιχη ετυμολογία με το ελληνικό «πάτερ», όνομα το οποίο θέτει τις βάσεις για το theme του συγκροτήματος τέλεια. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αντιληπτό, οι στοίχοι, η μουσική, η εμφάνιση  αλλά και οι το live show των Batushka περιστρέφεται γύρω από την ορθόδοξη εκκλησία, με το twist να βρίσκεται στον σκοτεινό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν την θρησκευτική τους φύση.

Οι συναυλίες τους απαρτίζονται από χορωδία, κεριά και λιβάνια (κυριολεκτικά), εκκλησιαστικές ενδυμασίες με occult σύμβολα, αγιογραφίες και έναν βωμό στο επίκεντρο της δράσης. Με τον πρώτο  τους δίσκο να ονομάζεται Litourgiya, είναι εμφανές ότι κάθε τομέας της μπάντας είναι δουλεμένος ώστε να μην σπάει η αίσθηση της αυθεντικότητας που την χαρακτηρίζει.

Μέρος της ίντριγκας που περιτριγυρίζει τους Batushka, είναι και το γεγονός ότι οι ταυτότητες τους παραμένουν «μυστήριο». Πρόσφατα διάβασα ένα ελληνικό άρθρο το οποίο έκανε λόγο για “superband” με μέλη των Mgla, Lux Occulta αλλά και τον Nergal των Behemoth. Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη  φήμη έχει ξαναέρθει στα αυτιά μου πριν διαβάσω το άρθρο σε καφεδοσυζητήσεις από φίλους. Ας βάλουμε ένα τέλος στις φήμες λοιπόν μία και καλή

Οι Batushka είναι η Πολωνική μπάντα Hermh με αλλαγμένο όνομα και gimmick. Δύο εκ των τριών μελών των Batushka βρισκόταν στο lineup των Hermh όσο εκείνοι ήταν ακόμη ενεργοί, ο Варфоломей έκανε φωνητικά στους και στους Hermh και το πλήρες όνομά του είναι Bartłomiej Krysiuk. Το ίδιο ισχύει και για τον Христофор ο οποίος έπαιζε κιθάρα στους Hermh και το πλήρες όνομα του είναι Krzysztof Drabikowski. Ο Мартин είναι ο μόνος εκ των τριών που δεν συμμετείχε στους Hermh άλλα είναι μέλος των επίσης Πολωνών In Extremis. Το πλήρες όνομα του είναι Jacek Łazarow. Τα live μέλη τους αποτελούνται από τους Paluch (Artur Grassman) και Wdowa (Paweł Wdowski). Όσο και αν μου άρεσε η ιδέα των Batushka σαν supergroup, μια απλή αναζήτηση την διέψευσε ολοκληρωτικά.

Η μουσική των Batushka τους διαφοροποιεί από την υπόλοιπη black metal σκήνη λόγο της φυσιολογίας της ατμόσφαιρας που δημιουργεί το Litourgiya στο άκουσμά του. Ψαλμωδίες και ήχοι από θυμιατισμούς συνοδεύουν τα εξαιρετικά riffs που ξεφεύγουν από τις black metal νόρμες, εξερευνώντας σε σημεία ματζόρε progressions άλλα και την χρήση 8 χορδών κιθαρών. Μπορεί να γίνεται μεγάλος λόγος λόγο του image των Batushka, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε για αστείο ότι δεν πρόκειται για μια εξαιρετική μπάντα, για της οποίας η μουσική θα έπρεπε να τραβάει περισσότερη προσοχή από ότι τα ράσα τους.

Για καλή μας τύχη οι Batushka θα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα για δυο εμφανίσεις οι οποίες θα αποτελέσουν οπτικοακουστική εμπειρία και αν είστε οπαδός της black metal (η και όχι) αξίζει να βιώσετε. Αν έπεφτε και Κυριακή, θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail