501 views

Είμαστε όλοι Rick Sanchez

Δεν χρειάζεται να παρακολουθείς Rick n Morty για να ξέρεις τον Rick Sanchez. Η φιγούρα του γραφικού αυτού επιστήμονα κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο, από βιντεάκια μέχρι memes και εικόνες. Τα μαλλιά του είναι ανακατεμένα (σαν τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ σε χρώμα γκρι), είναι ατημέλητος πάντα, με λευκή ποδιά εργαστηρίου και συνήθως στάζουν από το πηγούνι του σταγόνες από κάποιο ποτό. Η εικόνα του φέρει κάτι το γνώριμο σε έναν κοινό και νοήμων άνθρωπο, γεγονός που οφείλεται στο ότι είμαστε όλοι ο Rick Sanchez.

Ο χαρακτήρας του Rick βασίζεται στον Dr. Emmett Brown από την ταινία Back to the Future. Ακόμα και το όνομα του εγγονού του Rick είναι Morty, ένας φόρος τιμής στον Marty Mcfly. Η σειρά, κυρίως επειδή δεν περιέχει αιχμηρό πολιτικό χιούμορ ώστε να κοντράρει σειρές όπως το South Park, ούτε φέρει έναν Seth MacFarlane πίσω από το σενάριο, για να προσεγγίσει την ποιότητα των παραπάνω σειρών δημιούργησε χαρακτήρες μέσα από τους οποίους ξετυλίγονται καθημερινά στερεότυπα των ανθρώπων του 21ου αιώνα. Ο πιο σύνθετος από αυτούς είναι ο Rick Sanchez.

Ο Rick είναι ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος, ίσως υπερβολικά ευφυής για αυτόν τον κόσμο. Παρότι επιστήμονας και εφευρέτης, τα ‘επίγεια’ επιστημονικά δρώμενα τον κάνουν να πλήττει για αυτό αναζητά περιπέτειες σε άλλους πλανήτες ή άλλες πραγματικότητες (στον κόσμο του Rick n Morty, συνυπάρχουν πολλοί παράλληλοι κόσμοι μαζί). Επιπλέον, είναι ένας μεθύστακας με προβλήματα κοινωνικοποίησης και αποξενώνεται εύκολα από τους γύρω του πλην του εγγονού του, τον οποίο παραδόξως δείχνει να συμπαθεί και τον εξαναγκάζει να παρατά το σχολείο του για να ακολουθήσει σε αλλόκοτες περιπέτειες τον παππού του.

Οι δημιουργοί της σειράς μέσα από τον Rick Sanchez προβάλουν μια πραγματικότητα που όσο και να θέλουμε να κρύψουμε βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας. Αναφέρομαι φυσικά στην ματαιότητα και την απογοήτευση που υπάρχει διάχυτη εκεί έξω, τις καταστάσεις που οδηγούν έναν κατα τ’άλλα σώφρονα άνθρωπο στην αποξένωση από το κοινωνικό περιβάλλον του, αλλά πολύ περισσότερο στην ειρωνική στάση του καθενός απέναντι σε γεγονότα της καθημερινότητας του. Θέλοντας και μη, όλοι μας έχουμε φτάσει πολλές φορές σε σημείο να εκμηδενίσουμε την αξία μιας πράξης, ενός ανθρώπου, μιας κατάστασης στη ζωή του, μόνο και μόνο επειδή απογοητευόμαστε από αυτή (ή πιστεύουμε ότι θα συμβεί αργά ή γρήγορα). Το συναίσθημα κενότητας άλλωστε επισκιάζει σχεδόν τα πάντα σήμερα.

Αυτά, ακριβώς, τα συναισθήματα απαρτίζουν τον Rick Sanchez. Ακόμα και η χαρακτηριστική του φράση, το ‘γουμπαλουμπανταμπνταμπ’, σημαίνει ‘βρίσκομαι σε μεγάλο πόνο, βοηθήστε με’.  Ως πατέρας ποτέ δεν είχε καμία σοβαρή επαφή με την κόρη του, επειδή φοβόταν την συναισθηματική ρήξη που θα επέφερε κάτι τέτοιο, ενώ προσπαθεί (μάταια πολλές φορές) να κρύψει την αγάπη του για τα εγγόνια του. Ο γύρω κόσμος δεν τον ενδιαφέρει, τουλάχιστον πλέον. Το έχει αποδείξει άλλωστε πολλές φορές, όταν η συμπεριφορά του ξεφεύγει και προκαλεί την καταστροφή του (με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο).

Δεν γίνεται να μην είσαι ο Rick Sanchez έστω και συγκεκριμένες περιόδους της ζωής σου. Οι προβληματισμοί, η ταχύτητα και η ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως και η αρνητικότητα που επιφέρουν άνθρωποι γεμάτοι μίσος, ρατσισμό, στενομυαλιά θα κάνουν και εσένα να αδιαφορήσεις, να γίνεις νιχιλιστής. Μονάχα που εσύ και εγώ δεν μπορούμε να μεθύσουμε και λίγο αργότερα να βγούμε έξω να κυνηγήσουμε εξωγήινα όντα ή να παρακολουθήσουμε διαγαλαξιακή τηλεόραση. Ούτε να τηλεμεταφερθούμε σε άλλους πλανήτες ή, στην χειρότερη των περιπτώσεων, να καταστρέψουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας και στην επόμενη σεκάνς να επισκεφτούμε μια άλλη παράλληλη γη.

Όντας ρομαντικοί νιχιλιστές και πλάσματα του μεσονυχτίου, είμαστε όλοι Rick Sanchez.

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail