465 views

Η κουλτούρα του βιασμού στα χρόνια του Reddit

Είναι αδύνατον να κρίνεις αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος πριν από την επίσημη δίκη του. Καμιά φορά, τα φαινόμενα απατούν, και συγκεκριμένα σε πολλές περιπτώσεις καταδικασμένων, αποδείχτηκε πως οι δικαστές ήταν λανθασμένοι και φυλακίστηκαν άδικα. Με την ίδια, λοιπόν, φιλοσοφία οφείλουμε να λάβουμε εις γνώση τα δεδομένα για τους Decapitated. Τα μέλη του συγκροτήματος κατηγορούνται για τον ομαδικό βιασμό μιας οπαδού, κατά τη διάρκεια του tour τους και αναμένονται οι απολογίες τους στο σύντομο μέλλον.

Τόσο στην περίπτωση των Decapitated, όσο και στην περίπτωση του μεγαλοπαραγωγού ταινιών, Harvey Weinstein, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις προσωπικές μας απόψεις και να μην ρίψουμε τον λίθο που κρατάμε στα χέρια μας πριν κριθούν επίσημα ένοχοι. Ο καθένας άλλωστε πρέπει να έχει μια ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο. Δυστυχώς όμως, εκείνοι που είναι οι πραγματικοί κατηγορούμενοι εδώ, είναι όλοι εκείνοι που έσπευσαν με σθένος να βρουν άλλοθι στους θύτες και να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.

Το πρόβλημα εδώ είναι βαθύτερο απ’ότι δείχνει. Το διαδίκτυο έφερε στο προσκήνιο την φωνή του φεμινισμού, με πολλές υποστηρίκτριες, οι οποίες αγωνίζονται διαρκώς για να προβάλλονται οι αδικίες μεταξύ των δύο φύλων, όταν αυτές συμβαίνουν. Νέοι, γαλουχημένοι από το διαδίκτυο του reddit και του youtube, όπου alt-right κορώνες έχουν βρει καταφύγιο για να προπαγανδίζουν με “όμορφο” και πιασάρικο τρόπο τις προσβλητικές απόψεις τους, συνήθισαν να γελούν και να σχολιάζουν βίντεο με άντρες οι οποίοι χλευάζουν στην κυριολεξία όχι μόνο τον φεμινισμό, ακυρώνοντας φυσικά πλήρως την ιστορική του αξία, αλλά και τις γυναίκες ειδικότερα.

Χρόνια έπειτα από την γυναικεία χειραφέτηση, πλέον οι νεώτερες γενιές ξεχνούν πως είναι ένας κόσμος όπου η γυναίκα όχι μόνο δεν εργάζεται, αλλά δεν ψηφίζει και η βία εναντίων της δεν είναι ποινικά δικάσιμη. Με τον ίδιο τρόπο έχουν ξεχάσει και τον κόσμο όπου οι μαύροι αναγκάζονταν να πηγαίνουν σε διαφορετικές τουαλέτες από τους λευκούς και να κάθονται σε συγκεκριμένες θέσεις των λεωφορείων. Το πρόβλημα εδώ είναι η λήθη με την οποία ο φασισμός φλερτάρει, εφόσον ο παγκόσμιος πόλεμος μοιάζει πλέον σαν να συνέβη εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μακριά, ενώ και οι τελευταίοι που μπορούν να μαρτυρήσουν τις καταστάσεις αυτές, πλέον πεθαίνουν στο κρεβάτι του γήρατος.

Όμως οι δικαιολογίες πια στερεύουν. Όχι, ούτε θα δώσω χρήματα στους Decapitated για να πληρώσουν το bail-out τους, ούτε πρόκειται να γελάσω με τα σαχλά αστεία διαφόρων σχετικά με όσα γίνονται στις κλειστές πόρτες του Hollywood. Αυτές οι γυναίκες είναι μητέρες κάποιου, θα μπορούσαν να είναι μητέρες καθενός από εμάς. Ο ιντερνετικός χλευασμός, η καφρίλα του πληκτρολογίου και η αηδιαστική κουλτούρα της αντρικής βαρβατίλας των social media έχουν συνέπειες. Οι γυναίκες συνεχίζουν να φοβούνται να κυκλοφορήσουν το βράδυ μόνες, αγχώνονται όταν περνάνε κάποια συνέντευξη για εργασία μήπως και ο εργοδότης τους τα ρίξει, αγωνιούν αν εκείνος ο stalker σταματήσει να βομβαρδίζει το inbox τους από μηνύματα και τρέμουν για το που μπορεί να φτάσει ένα φλερτ από κάποιον άγνωστο στον δρόμο αν αγνοηθεί ή αρνηθεί.

Το να ταπεινώνεις ανθρώπους δεν σε κάνει γαμιά. Δεν σε κάνει ήρωα στα μάτια κανενός, ούτε κάποιο είδους πρότυπο. Μονάχα έναν ψυχικά άρρωστο, έναν ρατσιστή που θεωρεί πως το σύμπαν του ανήκει. Ένα πέος ανάμεσα στα πόδια σου, δεν μπορεί να αφήνει τις συνέπειες των πράξεων σου να πέσουν στο κενό. Την επόμενη φορά που θα βρίσεις την φεμινίστρια που φωνασκεί στο youtube, σκέψου καλά ότι δεν είσαι εσύ αυτός που ενώ προχωρά στο δρόμο θα σου μιλήσουν δέκα διαφορετικοί άγνωστοι, οι οποίοι θα σε κοιτάνε σαν αρπακτικά. Ούτε είσαι εσύ που (πιθανώς) θα σε ακινητοποιήσουν, (πιθανώς) θα σε βιάσουν και στη συνέχεια θα σου ξεστομίσουν με λόγια όλο χυδαιότητα, πως αν δεν το γούσταρες, ας έβαζες ένα παραπάνω ρούχο πάνω σου.

Αν οι Decapitated είναι όντως βιαστές, εσύ είσαι ο ηθικός τους αυτουργός.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail